Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Cukier biały kontra brązowy - który warto wybrać?

Nie od dziś trwają spekulacje odnośnie stwierdzenia, iż „cukier brązowy jest zdrowszy niż biały”.

Cukier biały kontra brązowy - który warto wybrać?
źródło: pixabay.com

Okazuje się, że znany nam proszek o brązowym lub złotym kolorze, zwany cukrem trzcinowym, niekoniecznie jest zdrowszym zastępcą cukru białego. Główną różnicą między jednym a drugim jest roślina, z której wytwarza się konkretny rodzaj cukru - w przypadku cukru białego jest to burak cukrowy, a brązowego - trzcina cukrowa. Drugą różnicą, widoczną gołym okiem, jest kolor. Tak naprawdę każdy z nich mógłby być biały lub brązowy. Skąd wynika różnica w ich barwie?

Podczas produkcji cukru białego zostaje on przemysłowo oczyszczony (rafinowany), oddzielona zostaje melasa, ciemnobrązowy syrop zawierający substancje mineralne. W przypadku cukru brązowego, nie zostaje on podany procesowi rafinacji, dlatego zawiera więcej składników mineralnych, w tym także melasę, która nadaje mu ciemniejszy kolor. Poprzez pominięcie procesu oczyszczenia, cukier nierafinowany zawiera minimalne ilości  m.in. żelaza, magnezu, potasu i wapnia.

To, co niemalże nie różni tych substancji, to zawartość sacharozy, a także wartość energetyczna. W przypadku 100g cukru rafinowanego (białego) wynosi ona 400-405 kcal, natomiast w przypadku nierafinowanego (brązowego) około 396 kcal. Dlatego w przypadku osób stosujących diety i dbających o linię nie ma większego znaczenia, który cukier będzie stosowany.

Tym, co znacząco różni te produkty, jest cena. Cukier brązowy kosztuje więcej niż cukier biały.

Podsumowując, nie ma znaczącej różnicy czy posłodzimy herbatę cukrem białym, czy brązowym. Cukier nierafinowany nie jest poddawany wielu skomplikowanym procesom, dlatego też zawiera nieco więcej składników mineralnych, ale nie jest idealnym źródłem tych składników.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.