Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Blogerzy więcej

Spożywanie nawet 1 kieliszka wina dziennie zwiększa wystąpienie ryzyka raka piersi

Według najnowszego raportu AIRC (American Institute for Cancer Research) oraz WCRF (World Cancer Research Fund) spożywanie 1 kieliszka wina lub innego napoju alkoholowego dziennie zwiększa wystąpienie ryzyka raka piersi.

Spożywanie nawet 1 kieliszka wina dziennie zwiększa wystąpienie ryzyka raka piersi
źródło: pixabay.com

W raporcie uwzględniono 119 badań, które obejmowały 12 milionów kobiet, w tym 260 000 przypadków zachorowań na raka piersi.

Silne dowody wskazują, że wypijając jeden kieliszek wina lub piwa (odpowiednik ok. 10g alkoholu), ryzyko wystąpienia raka piersi wzrasta o 5% u kobiet przed menopauzą oraz o 9% u kobiet po menopauzie.

W raporcie pojawiła się po raz pierwszy informacja, że energiczne ćwiczenia, takie jak bieganie czy jazda na rowerze, zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi – zarówno przed i jak po menopauzie. Mocne dowody potwierdziły wcześniejsze odkrycia: umiarkowany wysiłek fizyczny zmniejsza wystąpienie ryzyka raka piersi po menopauzie – najczęstszego typu raka piersi. 

W przypadku intensywnych ćwiczeń kobiety przed menopauzą, które były najbardziej aktywne, miały o 17%  niższe ryzyko wystąpienia raka piersi w porównaniu z osobami, które były najmniej aktywne, a u kobiet po menopauzie ryzyko było o 10% niższe. Umiarkowana aktywność, taka jak chodzenie i ogrodnictwo, wiązała się z niższym ryzykiem wystąpienia ryzyka raka piersi u kobiet o 13%.

Dodatkowo stwierdzono, że:

  • nadwaga lub otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet po menopauzie,
  • matki, które karmiły piersią, mają niższe ryzyko wystąpienia raka piersi,
  • większa masa ciała w wieku dorosłym związana jest ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia raka piersi.

Badania sugerują, że istotną rolę w prewencji raka piersi mogą wykazywać warzywa nie skrobiowe, mleko, dieta bogata w wapń oraz w karotenoidy. Potrzeba jednak dodatkowych badań, aby móc w pełni stwierdzić taki efekt.

Według raportu ryzyko zachorowania na raka piersi można zmniejszyć poprzez utrzymanie prawidłowej masy ciała, wprowadzenie aktywności fizycznej oraz ograniczenie spożycia alkoholu.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.