Najczęściej wyrzucanymi produktami są wędliny, pieczywo i warzywa. Według autorów raportu przyczyną nie jest zła wola Polaków, ale brak świadomości dotyczącej niemarnowania żywności. Według raportu badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny - 43%; pieczywo - 36%; warzywa - 32%; owoce - 27%; jogurty - 23%; ziemniaki - 20%; mięso - 17%; mleko - 17%; ser - 12%; ryby - 8%; dania gotowe - 8% oraz jaja - 4%.
Najczęściej wymienianymi przyczynami wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38%; zbyt duże zakupy – 15%; zbyt duże porcje posiłków – 13%, niewłaściwe przechowywanie żywności – 11%; zakup złego jakościowo produktu – 9%; to, że produkt lub danie okazuje się niesmaczne – 6%; brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3%; robienie zakupów bez listy – 2%.
Raport odwołuje się do tegorocznych badań CBOS "Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności", które pokazują, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska, a w znacznie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co zdaniem autorów raportu może świadczyć o skuteczności kampanii społecznych.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl