Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Yerba mate

Yerba mate, potocznie nazywana herbatą, uzyskiwana jest z ostrokrzewu paragwajskiego pochodzącego z Brazylii, Paragwaju i Argentyny.

Yerba mate
źródło: pixabay.com

Słowo yerba wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza trawę, natomiast słowo mate w języku keczua oznacza tykwę. Forma, którą najczęściej spotykamy, to wysuszone i uprażone w wysokiej temperaturze liście.

Właściwości

Yerba mate zawiera kofeinę i teobrominę, które wpływają pobudzająco na układ nerwowy. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną. Jest bogata w witaminę A, C, B1, B6, E, a także w minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i sód. Ma właściwości moczopędne, poprawia przemianę materii i uśmierza łaknienie, przez co sprawdzi się podczas kuracji odchudzających.

Rytuał picia

Tradycyjnie w Ameryce Południowej picie Yerba mate to ważny codzienny rytuał. Po wsypaniu zielonego zioła do naczynia zwanego kalebasą (mate) i włożeniu do niego specjalnej rurki filtrującej zwanej bombillą, gospodarz zalewa całość gorącą wodą o temperaturze około 70 stopni. Wszyscy piją z tego samego naczynia- każda osoba opróżnia naczynie i oddaje gospodarzowi, który dolewa gorącej wody i podaje następnemu gościowi. Yerba serwowana jest tak długo, aż podziękuje ostatnia osoba. Zaproszenie do picia jest wyrazem akceptacji w środowisku.

Jak przygotować Yerbę w domu?

W teorii powinniśmy mieć kalebasę i bombillę. W praktyce jednak warto najpierw sprawdzić czy pasuje nam smak Yerby. Najprościej wziąć zaparzacz (najlepiej z drobnym sitkiem), wsypać do niego łyżeczkę zioła, zalać wodą o temperaturze około 70 stopni i po 3-4 minutach wyjąć. Liście można parzyć wielokrotnie przez cały dzień.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.