Słowo yerba wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza trawę, natomiast słowo mate w języku keczua oznacza tykwę. Forma, którą najczęściej spotykamy, to wysuszone i uprażone w wysokiej temperaturze liście.
Właściwości
Yerba mate zawiera kofeinę i teobrominę, które wpływają pobudzająco na układ nerwowy. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną. Jest bogata w witaminę A, C, B1, B6, E, a także w minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i sód. Ma właściwości moczopędne, poprawia przemianę materii i uśmierza łaknienie, przez co sprawdzi się podczas kuracji odchudzających.
Rytuał picia
Tradycyjnie w Ameryce Południowej picie Yerba mate to ważny codzienny rytuał. Po wsypaniu zielonego zioła do naczynia zwanego kalebasą (mate) i włożeniu do niego specjalnej rurki filtrującej zwanej bombillą, gospodarz zalewa całość gorącą wodą o temperaturze około 70 stopni. Wszyscy piją z tego samego naczynia- każda osoba opróżnia naczynie i oddaje gospodarzowi, który dolewa gorącej wody i podaje następnemu gościowi. Yerba serwowana jest tak długo, aż podziękuje ostatnia osoba. Zaproszenie do picia jest wyrazem akceptacji w środowisku.
Jak przygotować Yerbę w domu?
W teorii powinniśmy mieć kalebasę i bombillę. W praktyce jednak warto najpierw sprawdzić czy pasuje nam smak Yerby. Najprościej wziąć zaparzacz (najlepiej z drobnym sitkiem), wsypać do niego łyżeczkę zioła, zalać wodą o temperaturze około 70 stopni i po 3-4 minutach wyjąć. Liście można parzyć wielokrotnie przez cały dzień.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl