Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Zaskakujące właściwości pieprzu cayenne

Wielu z nas ma w swojej kuchni znany niemalże każdemu pieprz cayenne. Powstaje on ze specjalnej odmiany papryki pochodzącej z Ameryki Środkowej, którą w XVI i XVII wieku w innych rejonach świata rozpowszechnili hiszpańscy i portugalscy odkrywcy. Obecnie roślina ta jest uprawiana głównie w Indiach, Pakistanie, Argentynie, Chinach oraz USA.

Zaskakujące właściwości pieprzu cayenne
źródło: pixabay.com

Pieprz zawdzięcza ostry smak obecności kapsaicyny - substancji podrażniającej kubki smakowe oraz podniebienie, dającej uczucie pieczenia, a czasami nawet bólu. Oprócz tego substancja ta ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii, a co za tym idzie może być uznawana za surowiec wspomagający proces odchudzania.

Wiele społeczeństw, szczególnie z Chin i Ameryki, używało w przeszłości pieprzu kajeńskiego w celach terapeutycznych, ponieważ wywiera on pozytywny wpływ na wiele aspektów związanych ze zdrowiem człowieka. Stwierdzono, że ma działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne, ponieważ zawarta w nim kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu, który odpowiada za stany zapalne, np. stawów. Oprócz tego pomaga walczyć z przeziębieniem - poprzez odblokowanie zatkanych dróg nosowych i pozbyciu się zalegającego śluzu. Pieprz kajeński wspomaga pracę układu krążenia i chroni przed zawałem i udarem. Stwierdzono także, że obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów. Przyprawa wywiera także pozytywny wpływ na ludzki układ pokarmowy, ponieważ może wspomagać leczenie wrzodów przewodu pokarmowego na drodze pobudzania krążenia krwi w żołądku zwiększając jednocześnie produkcję korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają występowaniu tej bolesnej dolegliwości. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.

Pieprzy cayenne jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Porcja ok. 100 g przyprawy zawiera witaminy takie jak: witamina C, A, E, K B6, kwas foliowy, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód i bardzo dużą ilość potasu. 

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.