Pieprz zawdzięcza ostry smak obecności kapsaicyny - substancji podrażniającej kubki smakowe oraz podniebienie, dającej uczucie pieczenia, a czasami nawet bólu. Oprócz tego substancja ta ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii, a co za tym idzie może być uznawana za surowiec wspomagający proces odchudzania.
Wiele społeczeństw, szczególnie z Chin i Ameryki, używało w przeszłości pieprzu kajeńskiego w celach terapeutycznych, ponieważ wywiera on pozytywny wpływ na wiele aspektów związanych ze zdrowiem człowieka. Stwierdzono, że ma działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne, ponieważ zawarta w nim kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu, który odpowiada za stany zapalne, np. stawów. Oprócz tego pomaga walczyć z przeziębieniem - poprzez odblokowanie zatkanych dróg nosowych i pozbyciu się zalegającego śluzu. Pieprz kajeński wspomaga pracę układu krążenia i chroni przed zawałem i udarem. Stwierdzono także, że obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów. Przyprawa wywiera także pozytywny wpływ na ludzki układ pokarmowy, ponieważ może wspomagać leczenie wrzodów przewodu pokarmowego na drodze pobudzania krążenia krwi w żołądku zwiększając jednocześnie produkcję korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają występowaniu tej bolesnej dolegliwości. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.
Pieprzy cayenne jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Porcja ok. 100 g przyprawy zawiera witaminy takie jak: witamina C, A, E, K B6, kwas foliowy, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód i bardzo dużą ilość potasu.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl