Dziś zielona herbata cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, mimo swojego specyficznego, niekoniecznie przyjemnego smaku. Dlaczego warto zwrócić uwagę na jej właściwości? Jakie korzyści niesie za sobą spożywane zielonego napoju?
Liście zielonej herbaty przerabia się najpóźniej w godzinę po zerwaniu nie dopuszczając do ich fermentacji, dzięki czemu zachowują się w nich niemalże wszystkie cenne substancje – polifenole czy katechiny o właściwościach silnie antyoksydacyjnych (przeciwutleniających). W zielonej herbacie zawarte są także lipidy, aminokwasy, witaminy: A,B,C,E; duża liczba mikroelementów takich jak: wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.
W wyniku przeprowadzonych badań odnośnie wpływu zielonej herbaty na organizm wykazano, iż może ona mieć działanie antynowotworowe dzięki substancjom przeciwutleniającym, które chronią DNA przed działaniem substancji kancerogennych. Zielona herbata może wywierać pozytywny wpływ na działanie mózgu, chroniąc go przed różnymi formami starczej demencji, a także poprawiać wygląd skóry, wspomagać układ krążenia i ułatwiać odchudzanie.
Spożywanie zielonej herbaty może w niektórych przypadkach wywierać negatywny wpływ na organizm. Napój ten nie jest wskazany dla osób o obniżonym poziomie żelaza we krwi, ponieważ może doprowadzić do anemii. Zielona herbata zawiera dużą ilość teiny, która nie jest wskazana dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią, gdyż może mieć negatywny wpływ na rozwój noworodka.
Zielonej herbaty nie należy pić na pusty żołądek, ponieważ może podrażniać śluzówkę żołądka, doprowadzić do złego samopoczucia oraz wymiotów. Zalecana dawka zielonej herbaty to 2-3 filiżanki dziennie – jest to bezpieczna ilość, która nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych. Musimy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i może w różny sposób reagować na poszczególne produkty.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl