Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Substancje zawarte w kawie – pomagają czy szkodzą?

Skutki zdrowotne jakie może nieść za sobą spożywanie kawy regularnie są tematem kontrowersyjnym gdyż może ona wywierać niebywale szkodliwe działanie na organizm. Mimo tego spożycie kawy ma też swoje pozytywne strony, gdyż zawiera bardzo dużo substancji antyoksydacyjnych, które mogą zapobiegać różnym schorzeniom.

Substancje zawarte w kawie – pomagają czy szkodzą?
źródło: pixabay.com

Jedną ze znanych każdemu substancji, którą zawiera kawa jest kofeina ale nie każdy zna jej dokładne działanie. Przede wszystkim działa pobudzająco na organizm, wchłaniana z układu pokarmowego pobudza receptory odpowiedzialne za pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego. Pośredniczy w regulacji aktywności mózgu oraz podnosi stan czuwania.

Do negatywnych skutków spożywania kawy można zaliczyć fakt, iż podwyższa ona poziom złego cholesterolu co może zwiększać ryzyko niedokrwienia serca. Większość z nas uważa, że kawa podnosi ciśnienie krwi co może być błędne gdyż żadne z badań nie wykazało takiego działania. Możliwe, że przy dużych dawkach taki efekt ma miejsce. Umiarkowane picie kawy nie zagraża osobom mającym problem z układem krążenia. Większe dawki mogą być niebezpieczne i zwiększać ryzyko zawału serca.

Działanie kofeiny ma także pozytywne aspekty. Po pierwsze substancja ta nie ma związku z zwiększeniem ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe. Kofeina może mieć również wiele pozytywnych aspektów działania, np. chroni przed wystąpieniem cukrzycy typu II, chorób wątroby czy też choroby Parkinsona.

Kawa zawiera także inne, niezbędne dla nas substancje takie jak: witaminę B2, której zawartość w około 240 ml pokrywa 11% zapotrzebowania według normy dziennego spożycia RDA. Spożywając tę samą porcję napoju dostarczymy do naszego organizmu witaminę B5 pokrywając 6% dziennego zapotrzebowania, witaminę B1 oraz B3 pokrywając 2% zapotrzebowania na te składniki w ciągu dnia. Oprócz witamin w kawie znajdziemy także magnez, potas oraz mangan.

Ciekawym aspektem działania kawy na organizm jest zmniejszanie ryzyka zachorowań na Alzheimera. Nie ma ona działania zapobiegającego chorobie ale może opóźniać jej wystąpienie.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.