Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Zielona herbata może zmniejszyć szkody, jakie wywołuje zachodnia dieta

Zielona herbata jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych napojów na całym świecie, w dużej mierze ze względu na jej korzyści zdrowotne. Nowa badania oferują jeszcze jeden powód, dla którego warto pić zieloną herbatę – może ona pomóc w zwalczaniu negatywnych konsekwencji zdrowotnych zachodniej diety.

Zielona herbata może zmniejszyć szkody, jakie wywołuje zachodnia dieta
źródło: pixabay.com

W badaniu opublikowanym w TheFASEBJournalnaukowcy odkryli, że flawonoid występujący w zielonej herbacie – galusan epigallokatechiny – może zmniejszyć rozwój insulinooporności, otyłości oraz uszkodzenia pamięci u myszy, którym podawano dietę o wysokiej zawartości tłuszczu oraz fruktozy.

Dieta zachodnia definiowana jest jako dieta, która bogata jest w czerwone i przetworzone mięso, o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i rafinowanych cukrów oraz o niskiej zawartości owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów, owoców morza oraz drobiu. Nie ulega wątpliwości, że taka dieta wiąże się z przyrostem masy ciała, otyłością, a także rozwojem cukrzycy typu drugiego. Co więcej badania wykazały, że dieta zachodnia może zwiększyć ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych.

Wyniki te zostały opracowane na podstawie badań na 3 grupach 3-miesięcznych myszy. Przez 16 tygodni każda grupa stosowała inną dietę: jedna o wysokiej zawartości fruktozy, druga z dodatkiem fruktozy oraz galusanu epigallokatechiny, a trzecia dietą standardową. Pod koniec badań zauważono, że myszy karmione dietą o wysokiej zawartości fruktozy uzyskały większą wagę niż grupa kontrolna. Z kolei zwiększenie masy ciała było znacznie mniej dotkliwe u myszy, którym fruktoza była podawana razem z galusanem epigallokatechiny.

Ponadto zespół stwierdził, że myszy karmione fruktozą oraz gallusanem epigallokatechiny były mniej narażone na insulinooporności w odpowiedzi na fruktozę, co określono przez zwiększone liczby specyficznych szlaków mózgu, które kontrolują przekazywanie insuliny.

Chociaż badania z udziałem ludzi są potrzebne w celu potwierdzenia powyższych wyników, naukowcy uważają, ze galusan epigallokatechiny może nie tylko zmniejszać rozwój insulinooporności i przyrost masy ciała w odpowiedzi na zachodnią dietę, ale również może chronić mózg.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.