W badaniu opublikowanym w TheFASEBJournalnaukowcy odkryli, że flawonoid występujący w zielonej herbacie – galusan epigallokatechiny – może zmniejszyć rozwój insulinooporności, otyłości oraz uszkodzenia pamięci u myszy, którym podawano dietę o wysokiej zawartości tłuszczu oraz fruktozy.
Dieta zachodnia definiowana jest jako dieta, która bogata jest w czerwone i przetworzone mięso, o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i rafinowanych cukrów oraz o niskiej zawartości owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów, owoców morza oraz drobiu. Nie ulega wątpliwości, że taka dieta wiąże się z przyrostem masy ciała, otyłością, a także rozwojem cukrzycy typu drugiego. Co więcej badania wykazały, że dieta zachodnia może zwiększyć ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych.
Wyniki te zostały opracowane na podstawie badań na 3 grupach 3-miesięcznych myszy. Przez 16 tygodni każda grupa stosowała inną dietę: jedna o wysokiej zawartości fruktozy, druga z dodatkiem fruktozy oraz galusanu epigallokatechiny, a trzecia dietą standardową. Pod koniec badań zauważono, że myszy karmione dietą o wysokiej zawartości fruktozy uzyskały większą wagę niż grupa kontrolna. Z kolei zwiększenie masy ciała było znacznie mniej dotkliwe u myszy, którym fruktoza była podawana razem z galusanem epigallokatechiny.
Ponadto zespół stwierdził, że myszy karmione fruktozą oraz gallusanem epigallokatechiny były mniej narażone na insulinooporności w odpowiedzi na fruktozę, co określono przez zwiększone liczby specyficznych szlaków mózgu, które kontrolują przekazywanie insuliny.
Chociaż badania z udziałem ludzi są potrzebne w celu potwierdzenia powyższych wyników, naukowcy uważają, ze galusan epigallokatechiny może nie tylko zmniejszać rozwój insulinooporności i przyrost masy ciała w odpowiedzi na zachodnią dietę, ale również może chronić mózg.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl