Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Co się kryje w daniach błyskawicznych?

Dania błyskawiczne (instant noodles) bazujące na makaronach są szybkie w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Są często spożywane przez zróżnicowane grupy społeczne i przez osoby w zasadzie w każdym wieku. Na półce mogą przetrwać nawet rok, a za smak odpowiada tylko mała torebeczka z przyprawami. Za tymi cechami kryje się jednak długa lista substancji chemicznych.

Co się kryje w daniach błyskawicznych?
źródło: pixabay.com

TBHQ (tert-butylohydrochinon) jest antyoksydantem. Wydłuża trwałość dań błyskawicznych o kilka miesięcy poprzez hamowanie oksydacji tłuszczów. Tekstura makaronu jest natomiast utrzymywana najczęściej przez glikol propylenowy, który chroni makaron przed wysuszeniem i pomaga mu odzyskać wilgoć podczas przygotowywania.

Popularnym związkiem, stosowanym w tego typu produktach, jest glutaminian sodu (MSG). Jest on odpowiedzialny za nadawanie daniom smaku umami- piątego smaku po słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym. Jest to tak zwany „smak przyjemności”, sklasyfikowany w 2000 roku po odkryciu na języku receptorów wykrywających kwas glutaminowy. 

Dania błyskawiczne są szybkie i tanie, jednak nie zawierają wystarczających ilości składników odżywczych, potrzebnych na zaspokojenie codziennych potrzeb organizmu. Zawierają bardzo dużo soli, węglowodanów i tłuszczu, natomiast niewiele białka, błonnika, witamin i minerałów. Regularne jedzenie tego typu produktów może skutkować konsekwencjami zdrowotnymi związanymi z niedoborem przyjmowania składników odżywczych lub z nadmiarem przyjmowania tłuszczu lub soli.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.