Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Tłuszcz – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety, przede wszystkim zaś skoncentrowanym źródłem energii, jest również nośnikiem witamin A, D, E. Tłuszcz zawiera różne kwasy tłuszczowe: nasycone i nienasycone.

Tłuszcz – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach
źródło: pixabay.com

Mogą mieć one korzystny lub szkodliwy wpływ na nasz organizm. Wszystko zależy od ich rodzaju i ilości. Prozdrowotne właściwości mają nienasycone kwasy tłuszczowe: jednonienasycone i wielonienasycone (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega 6). Kwasy tłuszczowe nasycone uznaje się za niekorzystne, więc ich obecność w diecie należy ograniczać, ponieważ sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.

Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy informację o ilości tłuszczu zawartej w 100 g produktu oraz o ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Warto wybierać produkty, które są bogate  w kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli oleje roślinne, ryby i przetwory rybne, owoce morza, orzechy. Produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lepiej unikać, ich źródłem są głównie tłuszcze i produkty zwierzęce.

Zawartość tłuszczu w przykładowych produktach:

Grupa produktu Zawartość tłuszczu (g/100 g)
Słodycze 0-42
Wyroby cukiernicze – drożdżówki, pączki, ciastka 4-40
Świeże owoce, z wyjątkiem awokado do 0,6
Sery żółte, pleśniowe, serki (twarożki) do smarowania 20-40
Produkty mleczne – jogurty kremowe, śmietana, śmietanka 7-36
Sery twarogowe chude i półtłuste 0-5
Przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu 0-2
Tłuste wędliny, w tym kiełbasy i wędliny podrobowe 10-50
Chude wędliny 1,2-5

źródło: Instytut Żywności i Żywienia

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.