Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?

Przed zjedzeniem owoców lub warzyw należy je najpierw porządnie umyć. Pozwala to na oczyszczenie ich skórki z zanieczyszczeń i niebezpiecznych bakterii.

Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?
źródło: pixabay.com

Wszystkie warzywa i owoce myjemy pod bieżącą wodą. To ważne, ponieważ strumień wody skutecznie zmywa i spłukuje z nich zanieczyszczenia, np. szkodliwe resztki sztucznych nawozów. Poza tym umycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą zmniejsza ryzyko zakażenia bakteriami, m.in. E. Coli oraz usuwa pasożyty, np. tasiemca.

Szczotka

Warzywa o twardych skórkach, np. marchew, pietruszkę i seler, przed obraniem należy szorować pod wodą za pomocą szczotki. Po obraniu także trzeba je umyć.  Pomoże to usunąć resztki ziemi.

Mycie tuż przed jedzeniem

Niektóre warzywa można umyć wcześniej, jednak są też takie, które należy opłukać tuż przed przygotowaniem. Do tej drugiej grupy należą cebula i czosnek, które myjemy tuż przed obróbką, żeby nie zgniły.

Warzywa w folii

Zasada mycia warzyw i owoców dotyczy jednak nie tylko tych, które samodzielnie wybieramy i pakujemy. Myjemy także te warzywa i owoce, które są już zapakowane w woreczki foliowe. Zamknięte w nich azotany przekształcają się w o wiele bardziej szkodliwe dla zdrowia azotyny. Należy więc po przyniesieniu takich produktów do domu dokładnie je umyć.

Odsączanie

Należy także pamiętać, by warzyw i owoców nie trzymać zbyt długo w wodzie, bo mogą stracić przez to smak. Po opłukaniu, umyte produkty należy odsączyć na sitku lub ociekaczu.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.