Smaczne ale czy zawsze zdrowe?
Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki. Mniam… to jedne z ulubionych owoców Polaków. Niestety choć pełne witamin mogą też poważnie zaszkodzić.
Najważniejsze jest to by pamiętać, że truskawki są owocami wywołującymi reakcje alergiczne. Oprócz zmian na skórze mogą prowadzić też do biegunki, napadów duszności, kaszlu, opuchlizny twarzy a nawet kończyn.
Niestety truskawki są w czołówce produktów o największej zawartości pestycydów. Takie jednorazowe zatrucie objawia się najczęściej biegunką jednak trzeba pamiętać, że to bomba z opóźnionym zapłonem. Może doprowadzić ona do choroby nowotworowej, uszkodzenia układu nerwowego, czy problemów z płodnością u mężczyzn.
Trzeba pamiętać też o tym, że drobne pestki truskawek mogą podrażnić śluzówkę jelita. Dlatego owoców tych powinny więc unikać osoby z problemami zapalnymi jelit.
Truskawki są bardzo podatne na pleśń. Może doprowadzić ona do chorób wątroby, wrzodów, uszkodzeń śluzówki jelit oraz ich krwawieniem. Dlatego choć pyszne i słodkie zawsze wybieraj te w dobrej kondycji. Owoce nie powinny być pogniecione. Ważne jest by nie trzymać ich w lodówce zbyt długo i myć zawsze bezpośrednio przed zjedzeniem.
źródło:onet.pl