Najmniej wina od 60 lat
Z danych Międzynarodowej Organizacji Wina wynika, że światowa produkcja wina spadła w 2017 roku do poziomu najniższego od 1957 roku.
W 2017 roku wyprodukowano łącznie 250 mln hektolitrów wina, czyli o 8,6 proc. mniej niż w 2016. Dla porównania, w 1957 roku wyprodukowano łącznie zaledwie 173,8 mln hektolitrów wina, ale w kolejnych latach światowa produkcja tego trunku przekraczała 250 mln hektolitrów.
Według danych OIV, w 2017 roku produkcja wina we Włoszech spadła o 17 proc., we Francji o 19 proc., a w Hiszpanii o 20 proc. Powodem były złe warunki atmosferyczne - wiosenne przymrozki, susze i burze, które nawiedzały rejony uprawy winorośli. Ani w USA, czwartym największym producencie wina na świecie, ani w Chinach, które stały się siódmym największym producentem, ilość wyprodukowanego wina nie zmieniła się w stosunku do 2016 roku. W Ameryce Południowej wzrost produkcji o 25 proc. odnotowała Argentyna, chociaż w 2016 roku zanotował bardzo niską produkcję wina, a Chile spadek o 6 proc.
W 2017 roku na świecie wypito ok. 243 mln hektolitrów wina, czyli o 1,8 proc. więcej niż w 2016 roku. Największym rynkiem dla wina pozostają Stany Zjednoczone, gdzie w ciągu roku wypito 32,6 mln hektolitrów wina. Drugie miejsce pod względem konsumpcji zajmuje Francja z wynikiem 27 mln hektolitrów. Największym eksporterem wina jest Hiszpania (20,5 proc. całego eksportu wina), natomiast największy zysk ze sprzedaży wina poza granicami odnotowuje Francja (w 2017 roku sprzedała wino o wartości 9 mld euro). Łącznie w 2017 roku eksport wina wyniósł 107,9 mln hektolitrów, a jego wartość wyniosła 30 mld euro.
źródło: rp.pl