Czesi przebadali stuletnie piwo
Trzy około stuletnie butelki piwa, które odkryto trzy lata temu w Czechach, zostały poddane badaniom, dzięki którym browarnicy mogli zrozumieć procesy piwnej ewolucji.
W starym browarze w Zahlinicach na Morawach odkryto trzy butelki starego piwa. Co prawda nie nadawało się ono do spożycia, ale poddano je badaniom, dzięki którym ustalono, że zostały wyprodukowane mniej mniej więcej w czasie I wojny światowej. Analizy wykazały, że pierwsze piwo było jasne, miało siarkowy i fekalny zapach, zaś zawartość ekstraktu w oryginalnym roztworze wynosiła 10,3 stopnia w skali Plato.
Drugie piwo (7,6 proc.) było ciemne i podobne do belgijskiego Lambica, zaś trzecie (10,4 proc.), jasnobrązowe i gorzkie, zawierało ślady bąbelków dwutlenku węgla. Wykryto w nim delikatny owocowy zapach. Eksperyment pozwolił porownać cechy starych i współczesnych piw. Piwa sprzed stu lat były mocniejsze i mniej gorzkie. Analiza ich składu wykazała, że miały też wyższa zawartość żelaza, miedzi, manganu i cynku.
źródło: TVP Info