Flawanole są to naturalnie występujące związki, które możemy znaleźć w różnych roślinach, a najwyższą zawartość możemy znaleźć w ziarnach drzewa kakaowego. Z tego względu dobrym źródłem tych związków jest gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao oraz naturalne kakao w proszku. Flawanole posiadają właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że mają zdolność do zmniejszenia skutków uszkodzeń komórek spowodowanych stresem oksydacyjnym. Dodatkowo inne badania wykazały, że wpływają korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz obniżają ciśnienie krwi.
Poprzednie badania sugerowały, że istnieje związek pomiędzy spożyciem flawanoli pochodzących z ziaren kakao a lepszymi funkcjami poznawczymi. W nowych badaniach, prowadzonych przez University of L’Aqualia we Włoszech, analizowano jeszcze dokładniej powyższy związek, to znaczy jakie szczególne funkcje poznawcze ulegają wpływowi przez flawanole i czy te efekty są natychmiastowe?
Naukowcy znaleźli jedynie kilka randomizowanych badań kontrolnych, które analizowały wpływ flawanoli z kakao na krótkotrwały efekt poprawy funkcji poznawczych, które wskazały na pewne znaczące korzyści.
Zespół odkrył dowody potwierdzające związek pomiędzy konsumpcją flawanoli pochodzących z kakao i niemal natychmiastową poprawą pamięci. W jednym z badań zarejestrowano poprawę pamięci krótkotrwałej u młodych dorosłych zaledwie po 2 godzinach od spożycia 773mg flawanoli pochodzących kakao. W innym badaniu naukowcy stwierdzili, że spożycie flawanoli pochodzących z kakao przyczyniło się do zmniejszenia upośledzenia funkcji poznawczych, spowodowanych niedoborem snu. Autorzy zauważali jednak, że wysokie działanie flawanoli zależało od rodzaju oceny stosowanej w badaniu, a także od sposobu szacowania wyników.
Osoby w podeszłym wieku czerpią najwięcej korzyści
Patrząc na długoterminowe efekty spożywania flawanoli, naukowcy stwierdzili, że większość badań dotyczących tego związku przeprowadzono u osób w podeszłym wieku. W przeglądzie badań sugeruje się, że codzienne spożywania flawanoli pochodzących z kakao, przez okres od 5 dni do 3 miesięcy, przynosi największe korzyści dla funkcji poznawczych, co prowadzi do poprawy uwagi, szybkości analizowania, płynności werbalnej i pamięci roboczej.
Regularne spożywanie kakao i czekolady może rzeczywiście przynieść pozytywne korzyści dla poprawy funkcji poznawczych, zarówno w krótkim jak i długim okresie spożywania. Należy jednak zauważyć, że chodzi o czekoladę o wysokiej zawartości kakao, a nie o czekolady mleczne lub białe, gdzie podstawowym składnikiem jest cukier oraz tłuszcze roślinne.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl