Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Czarna herbata

Zanim na półki sklepów trafi sypana herbata, przebywa ona długą drogę. Jej wytworzenie wymaga bardzo dużych nakładów czasu i pracy. Surowcem są przede wszystkim liście rośliny herbacianej z rodziny Camellia, zbierane zazwyczaj ręcznie.

Czarna herbata
źródło: pixabay.com

Jak powstaje czarna herbata?

Liście przeznaczone do produkcji czarnej herbaty przechodzą przez pięć odrębnych procesów: więdnięcie, skręcanie, fermentacja, suszenie i sortowanie liści.

Więdnięcie ma na celu pozbycie sie nadmiaru wody i trwa od 12 do 24 godzin. Świeżo zebrane liście są rozkładane cienką warstwą na stołach i poddawane od spodu działaniu ciepłego powietrza. Następnie liście są skręcane lub cięte, co przygotowuje je do procesu utleniania, zwanego potocznie fermentacją. Trwa on kilkadziesiąt minut, podczas których zmieniają się właściwości herbaty. Zaraz po fermentacji konieczne jest wysuszenie liści, aby zatrzymać w optymalnym momencie zachodzące zmiany i uzyskać stabilny i nadający sie do przechowywania produkt.

Ostatnim etapem jest sortowanie herbat w zależności od stopnia rozdrobnienia. Rozróżnia sie liście całe, łamane, bardzo rozdrobnione i pył herbaciany. 

Jak parzyć czarną herbatę?

Aby uzyskać napar dobrej jakości przyjmuje się, że na 200 ml wody powinno sie użyć około jednej łyżeczki suchej herbaty (2,5 g) i parzyć 3-4 minuty. Przy parzeniu krótkim, do 3 minut, w naparze dominuje teina, która przy dłuższym parzeniu wiązana jest przez garbniki. Powoduje to, ze krótszy czas parzenia da napar pobudzający, natomiast czas dłuższy- relaksujący.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.