Źródło witaminy C
Jeden kubek ananasa dostarcza ponad 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Jedną z najbardziej znanych funkcji witaminy C jest wspomaganie odporności organizmu, jednak nie jest to jej jedyna funkcja. Witamina C uczestniczy we wzroście i naprawie komórek naszego ciała. Działa jako antyoksydant, który chroni komórki przed starzeniem się oraz chorobami takimi jak nowotwory oraz choroby serca. Ostatnie przesłanki mówią również o tym, że witamina C może wpływać na obwód talii: w jednym z badań zauważono, że osoby ćwiczące, które nie dostarczały wystarczającej ilości witaminy C, spalały o 25% kalorii mniej niż osoby, które dostarczały odpowiednią ilość tego składnika oraz zauważono, że zbyt niski poziom witaminy C we krwi był powiązany z większą zawartością tkanki tłuszczowej oraz obwodem talii.
Wsparcie dla zdrowej skóry
Ananas jest bogaty w mangan – spożycie jednego kubka pokrywa ponad 75% zalecanej dawki na dzień. Ten składnik mineralny, razem z witaminą C, odgrywa znacząca rolę w budowie kolagenu – strukturalnego składnika skóry, który odpowiedzialny jest za elastyczność skóry i występowanie zmarszczek. Mangan pełni również rolę antyoksydantu, który chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego warto wprowadzić ananasa do swojej diety w okresie letnim.
Poprawa trawienia
Większość osób na pewno słyszała o tym, że dodanie świeżego ananasa do deseru w którym wykorzystywana jest żelatyna, nie jest dobrym pomysłem. Wynika to z tego, że ananas zawiera enzym broleminę. Enzym ten rozkłada żelatynę, a dokładniej białka, z których się składa, dlatego galaretka z dodatkiem ananasa nie zostanie w formie stałej. Z drugiej strony obecność broleminy jest pożądana w marynatach mięsnych, gdzie rozkład białek jest korzystny.
Zjedzenie ananasa razem z posiłkiem zawierającym białka, może pomóc w ich strawieniu (działanie broleminy), potencjalnie zmniejszając wzdęcia i niestrawność. Dodatkowo błonnik występujący w ananasie pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit oraz zapobiega zaparciom.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl