Herbaty czarne powstają w wyniku pięciu etapów: więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia i sortowania liści. Pierwszy z nich trwa od 12 do 24 godzin i ma na celu usunięcie nadmiaru wody. Skręcanie przygotowuje liście do fermentacji, między innymi poprzez rozrywanie ścian komórkowych. Następnie zachodzi proces utleniania (fermentacji), w efekcie którego zmieniają się właściwości herbaty. Suszenie ma na celu zatrzymanie zachodzących w liściach procesów w optymalnym momencie.
Herbaty zielone i białe powstają w wyniku pominięcia procesu fermentacji. Dzięki temu otrzymane herbaty mają inny smak, kolor naparu i właściwości. Aby nie dopuścić do utleniania, liście poddaje się działaniu pary wodnej lub praży się je na dużych patelniach. W przypadku białych herbat pomija się też etap więdnięcia, przez co liście uzyskują srebrny odcień. Omijanie fermentacji powoduje, że herbaty te zachowują więcej witaminy C, minerałów i chlorofilu (stąd zielonkawy kolor naparu!).
Herbata czerwona, inaczej oolong, to forma pośrednia między herbatą czarną a zieloną. Jej liście poddawane są częściowej fermentacji (30-70%), do momentu, gdy brzegi liścia nabiorą czerwonego zabarwienia. Pominięcie procesu skręcania powoduje, że liście oolonga wydają się większe. Czerwone herbaty mają gorzkawy smak, ale za to świetnie łączą się z rozmaitymi dodatkami.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl