Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Parszywa dwunastka – warzywa i owoce które lepiej kupować bio

Widząc na sklepowej półce lśniące pomidory, sprężyste ogórki czy rumiane jabłka, zapewne cieszysz się, że masz dostęp do takich pięknych warzyw i owoców.

Parszywa dwunastka – warzywa i owoce które lepiej kupować bio
źródło: pixabay.com

Niejeden bywalec dyskontów podśmiewa się w duchu z zatwardziałych ekologów przepłacających w specjalistycznych sklepach i na prestiżowych bazarach za krzywą bio-marchew czy zapiaszczone organiczne ziemniaki. Nie warto jednak popadać w skrajności.

Badania amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) wykazały, że niektóre warzywa i owoce są szczególnie podatne na wchłanianie pestycydów. Środki chemiczne zastosowane w procesie produkcji wnikają w nie w większym stopniu, przez co i my, konsumenci zjadamy ich większą ilość. Oto parszywa dwunastka owoców i warzyw. Postąpisz mądrze jeśli kupisz je z certyfikowanych upraw ekologicznych.

  1. Truskawki
  2. Jabłka
  3. Nektarynki
  4. Brzoskwinie
  5. Seler naciowy
  6. Winogrona
  7. Wiśnie
  8. Szpinak
  9. Pomidory
  10. Papryka
  11. Ogórki
  12. Jarmuż

Niektóre źródła wskazują, że niebezpiecznych warzyw i owoców może być więcej. Wraz z truskawkami często wymieniane są także borówki amerykańskie, maliny i jeżyny, wraz z wiśniami czereśnie a oprócz szpinaku i jarmużu nie zaszkodzi uważać również na inne warzywa zielone takie jak rukola, roszponka, sałata lodowa czy rzymska.

Bez wątpienia dokładne mycie warzyw i owoców, a w niektórych przypadkach również obranie ich ze skórki zmniejsza ilość niepożądanych związków chemicznych jakie trafiają do organizmu. Niestety w przypadku parszywej dwunastki nie są to działania wystarczające aby uchronić przed spożyciem pokaźnej dawki pestycydów. Jeśli tylko masz taką możliwość wybieraj te pochodzące z certyfikowanych upraw, rozważ własną hodowlę lub zastąp je bezpieczną piętnastką o której napiszemy już niebawem.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.