Jak smakuje Mazowsze?
Boczek rolowany, porzeczkówka Magdy, szczupak z Orzyca, chleb ziołowy czy bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy - to tylko kilka spośród 181 wyjątkowych mazowieckich produktów. Wszystkie można znaleźć na liście wyróżnionych Laurem Marszałka.
Konkurs dla mazowieckich producentów żywności skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
Najważniejsze, by zgłoszony produkt był powtarzalny, tak aby można go było promować przy różnych okazjach. Ważne by wyróżniał się wysoką jakością produkcji oraz popularyzował mazowieckie tradycje kulinarne. Poza tym powinien być oryginalny i charakteryzować się innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.
Konkurs podzielony jest na dwie kategorie: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
źródło/mazovia.pl