Polskie mięso ma coraz więcej antybiotyków

W przeliczeniu na 1 kg masy zwierząt hodowlanych w naszym kraju wykorzystuje się cztery razy antybiotyków niż w Danii, trzy razy więcej niż w Holandii i dwa razy więcej niż w Niemczech. Ostatnie dane Europejskiej Agencji Leków biją na alarm.
W 2017 roku ilość wykorzystanych antybiotyków w naszym kraju wyniosła 165,2 mg na 1 kg. Trudno w to uwierzyć, ale polskie hodowle coraz bardziej nastawiają się na zysk i tym samym serwują nam żywność, która daleko odbiega od tej sprzed jeszcze kilku lat. Nie chodzi już nawet o smak, jemy coraz mniej zdrowo i to nie z wyboru…
Tymczasem w większości krajów UE wykorzystanie antybiotyków przez hodowców sukcesywnie się zmniejsza. W Polsce w porównaniu do okresu analizowanego wcześniej przez EMA, zwiększyło się aż o 28 proc.!
Najmniej antybiotyków stosują Norwegowie, Szwedzi i Islandczycy. W rankingu oprócz Cypru prześciga nas tylko Hiszpania, Włochy i Węgry.
źródło:onet.pl