Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Nauka/Technologie więcej

Dlaczego warto jeść musztardę?

Dlaczego warto jeść musztardę?
źródło: pixabay

Niepozorne ziarna gorczycy, z których przyrządzana jest musztarda, kryją w sobie nie tylko bogactwo smaku, ale także uzdrawiającą moc.

Właściwości zdrowotne gorczycy od wieków były z powodzeniem stosowane. Sumerowie, starożytni Grecy i Rzymianie leczyli za jej pomocą m.in. zatrucia grzybami, rany po ukąszeniach węży i skorpionów oraz bóle zębów. Niektórzy uważali nawet gorczycę za afrodyzjak. Do dziś jest ona doceniana w ziołolecznictwie i wykorzystywana ze względu na swoje cenne właściwości.

  1. Uśmierza dolegliwości żołądkowe – nasiona gorczycy mają właściwości poprawiające trawienie, bowiem powlekają śluzem przewód pokarmowy. Napary z nasion białej gorczycy stosuje się w nieżytach żołądka i jelit oraz w przypadku niestrawności. Łyżka łagodnej musztardy dodanej do ulubionych dań, w szczególności ciężkostrawnych, poprawi samopoczucie po posiłku.
  1. Działa relaksująco – eliminuje zmęczenie, poprawia samopoczucie, dodaje energii, a nawet zwalcza problemy z bezsennością. Może również pomóc uporać się z migreną.
  1. Pomaga przy zaparciach – całe nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, wywołując łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia. Osobom zmagającym się z tą dolegliwością zaleca się picie odwaru gorczycowego. Żeby go przygotować, należy 1 łyżeczkę całych nasion gorczycy zagotować w 1/3 szklanki wody i wypić po posiłku.
  1. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie – nasiona gorczycy mają działanie przeciwzapalne. W postaci naparu mogą być wykorzystywane do płukania chorego gardła i jamy ustnej. Tzw. poduszki gorczycowe przyniosą ulgę osobom cierpiącym na bóle reumatyczne. Ze względu na silne działanie bakteriobójcze, gorczyca może być stosowana jako środek konserwujący. W postaci nasion lub wysokiej jakości, naturalnej musztardy dodajemy ją do produktów spożywczych, które chcemy przechowywać przez dłuższy okres np. kiszonek czy marynat do mięsa.
  2. Uzupełnia braki substancji odżywczych – systematyczne spożywanie gorczycy w postaci nasion, lub wysokiej jakości musztardy pozwoli dostarczyć do organizmu spore dawki magnezu, żelaza i potasu oraz kwasów omega-3. Dzięki nim mamy szansę uniknąć depresji oraz zwiększyć odporność na zachorowania na infekcje.

Najczęstszą i zapewne najprzyjemniejszą formą przyjmowania gorczycy jest spożywanie musztardy oraz dań przyrządzonych z jej dodatkiem. Rodzajów musztard jest bardzo dużo, a różnią się składnikami, metodą produkcji i pochodzeniem.

Dobra musztarda powstaje ze zmielonych ziaren gorczycy z dodatkiem octu oraz soli i cukru. Ze względu na właściwości konserwujące samej gorczycy oraz dodanego do niej octu, dodatki w postaci konserwantów nie są potrzebne, a jedynie obniżają jej jakość i właściwości prozdrowotne. Zbędnym dodatkiem są również zagęstniki. 

Aby w pełni czerpać korzyści z jedzenia musztardy, należy dostosować jej smak oraz poziom ostrości do osobistych preferencji oraz stanu zdrowia. Dla osób cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego najlepsze będą musztardy delikatne, takie jak np. miodowa lub słodka. Jako pikantny dodatek do wyrazistych mięs lub sosów lepiej sprawdzi się musztarda Dijon lub sarepska.

źródło: ulicaekologiczna.pl

Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.

mBlogi więcej

  • Avatar

    Chair gate czyli - szkoła dobrego wychowania.

    Podpisanie porozumienia z Polską było aktem wyjątkowym. Faktem jest że do tego aktu powinno dojść we właściwych warunkach

  • Avatar

    Księga Rodzaju 28,1-4

  • Avatar

    Wstęp do socjologii złodziejstwa

    Szanowni Państwo Prawie cztery lata temu zacząłem pisać na publicznych otwartych domenach o złodziejstwie jako jednym z czynników zakłócających prawidłowy rozwój cywilizacji i blokujących szczere międzyludzkie relacje oparte o

  • Avatar

    POLAKOŻERSTWO Z MILLEREM W TLE

    POSTKOMUNA W TVP

  • Avatar

    Analfabeta wojskowy Mariusz Błaszczak niszczy resztki wojska

    Obecny szef MON jest niepewny swojego stanowiska. Odwołuje przez to generałów i prowadzi „nerwową politykę kadrową”. Dorównuje pod tym względem swojemu poprzednikowi, który tropił spiskowców w resorcie.

  • Avatar

    Piwoty i inne amerykańskie obroty.

    Kto odniósł korzyści z Pivotu na Pacyfik? Czy USA nieświadomie pomogło Chinom?

  • Avatar

    Afera FOZZ. Gimby nie znajo.

    Może kiedyś ludzie zrozumieją, że od 25 lat mamy w Polsce zjawisko wyjątkowe - samoorganizujący się układ mafijno-biznesowo-politycznych wpływów, które powodują że kraj o tak wysokim potencjale rozwojowym leży na łopatkach... W

  • Avatar

    Księga Rodzaju 27,43-46

  • Avatar

    Trump i Polska czyli skazani na sojusz

  • Avatar

    Alienacja rodzicielska. Problem, który powinny poruszyć partie polityczne

    W naszym społeczeństwie matki uznajemy za świętość. Nie uznajemy, że matki mogą krzywdzić dzieci, że matki mogą źle życzyć dzieciom. Mało się mówi o alienacji rodzicielskiej, która z wielu powodów tyczy najczęściej ojców, a

  • Avatar

    Idealny psycholog - fikcja? O kompetencjach słów kilka.

    Mówi się, iż nie ma ideału. Czy tak jest? Jako praktykujący psycholog, mogę śmiało powiedzieć: Nie ma. Nie wyklucza to jednak możliwości stworzenia pewnych ram, swoistych wytycznych, względem których psycholog powinien, a raczej musi

  • Avatar

    Księga Rodzaju 27,39-42

  • Avatar

    Broniąc Węgier - bronimy siebie. Spór między prawicą a lewicą w Polsce o rezolucję PE

Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.