Gorzelniom będzie wiodło się lepiej
Ministerstwo rolnictwa chce odciążyć małe zakłady i zdjąć z nich obowiązek spełniania niektórych formalności.
Resort rolnictwa umożliwić rodzimym zakładom uruchamianie produkcji na bazie alkoholu etylowego wytwarzanego we własnym zakresie, po uprzednim wpisie do rejestru działalności w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych, jednak bez konieczności przechodzenia skomplikowanych procedur administracyjnych.
Planowane ułatwienia mają dotyczyć gorzelni planujących produkcję do 10 tys. litrów rocznie. Tam przy produkcji trunków wykorzystywane są te same urządzenia, w których jest prowadzony wyrób czystego alkoholu etylowego.
Resort przewiduje, że do działalności powrócą małe gorzelnie, które zawiesiły działalność przez problemy ze zbytem wytwarzanego alkoholu. W rejestrze prowadzonym przez ministerstwo rolnictwa znajduje się ok. 480 podmiotów posiadających uprawnienia do wyrobu alkoholu, czyli prawie siedem razy więcej niż faktycznie funkcjonuje na rynku.
źródło: dziennik.pl