Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

POLSKIE MIĘSO - AMBROZJA SMAKU

to tytuł warsztatów kulinarnych dla szefów Misji Dyplomatycznych i ich Współmałżonków, zorganizowanych przez Związek „Polskie Mięso”. Wydarzenie było objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, i odbyło się 7 października 2015 r. w nastrojowym pałacu w Jabłonnie.

POLSKIE MIĘSO - AMBROZJA SMAKU
Warsztaty dla dyplomatów
źródło: Organizatorzy

Mistrzem ceremonii - bo przy takich gościach i w takim lokum nawet przygotowywanie potraw z mięsa drobiowego jest ceremonią - był szef kuchni Artur Moroz, znany z propagowania polskiej kuchni za granicą w formule stawiającej przede wszystkim na wysoką jakość zarówno dostarczanego kucharzowi produktu jak i finalnego dania. Tym razem to „zagranica” przyszła do niego, a produktem zamienianym w ambrozję na wiele sposobów był polski drób.

Gośćmi byli zarówno przedstawiciele krajów, których zamiłowania kulinarne już znamy i cenimy, jak np. Francji czy Ukrainy. Dominowali jednak goście z krajów stanowiących dla nas pewną egzotykę, także w zakresie ich kuchni, np. z Iranu, Filipin czy Nigerii.

Goście zostali oprowadzeni po pałacu, a ci, którzy nie podjęli wyzwania związanego z przyrządzaniem drobiu, mogli uczestniczyć w prezentacji i warsztatach poświęconych innym wytworom kuchni polskiej o konsystencji bardziej zbliżonej do nektaru, żeby pozostać przy porównaniach mitologicznych. Chodzi o polskie nalewki.

Wydarzenie miało oczywiście także część oficjalną. Było nią wręczenie odznaczeń „Zasłużony dla rolnictwa” byłym radcom w Paryżu i Moskwie, Pani Joannie Stachowiak i Panu Andrzejowi Karpiukowi oraz Witoldowi Chomickiemu - prezesowi Związku „Polskie Mięso”; wręczającym był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Sawicki.

Takie promowanie polskiego rolnictwa i polskiej kuchni niewątpliwie odchodzi od już nieco zużytego kanonu siermiężności, w jakiej dotąd starano się je prezentować. Polskie może być także wykwintne, co docenili liczni goście.

I może się przyczynić do zwiększenia eksportu i upowszechnienia się zasłużenie dobrej opinii o polskiej żywności.
59be29781d1ef3fef9f27a0b1bb20388.jpg

5fee0cc3bba1ce761dfcb980858fe6e7.jpg

41c76bda9ddaac66aa232ce0891ea9ab.jpg
Data:
Kategoria: Gospodarka
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.