Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

PRZEWODNIK PO KWIATACH JADALNYCH

Subtelny smak, dodatkowe wrażenia estetyczne, różnorodność barw i aromatów oraz dodatkowe wartości odżywcze – to wszystko zyskamy urozmaicając nasze menu… kwiatami.

PRZEWODNIK PO KWIATACH JADALNYCH

Na liście kwiatów jadalnych znajdziemy zarówno różę, goździka ogrodowego, nagietka lekarskiego, nasturcję, lawendę, jak i stokrotkę czy begonię. Niosą one ze sobą różne ciekawe smaki i aromaty oraz właściwości zdrowotne. Z kwiatami w kuchni najczęściej spotykałam się w Japonii - suszone kwiaty wiśni w herbacie lub marynowane kwiaty fasoli jako dodatek do sushi. Kwiatami często ozdabiane są również japońskie słodycze. Rodzaj stosowanych kwiatów zależy od pory roku i okazji. Przykładowo popularne tam hwajeon czy songpyeon – kolorowe słodycze o kształcie półksiężyca podawane w trakcie jesiennego święta zbiorów Chuseog - ozdabiane są płatkami azalii, róży lub chryzantemy. Co ciekawe, wierzono, że osoba, która przygotuje najładniejsze słodycze w wigilię tego święta będzie miała najpiekniejszą córkę. Menu różnych kuchni urozmaicają nie tylko płatki kwiatów, ale np. kłącze lotosu, które gotowane w miodzie lub cukrze znajdziemy w bogatej gamie słodyczy koreańskich pod nazwą jeonggwa. Nie zapominajmy o pyłku kwiatowym, z którego dzięki pszczołom powstaje wartościowy miód używany nie tylko do produkcji słodyczy. Pszczoły japońskie specjalizują się w produkcji miodu wielokwiatowego (hyakka hacchimitsu – „miód ze stu kwiatów”), który nie znalazł szerokiego zastosowania w sztuce cukierniczej, a pozostał raczej produktem o charakterze leczniczym. Jedzenie kwiatów to nie kulinarna nowość, pierwsze wzmianki na temat ich zastosowania w kuchni pochodzą ze 140 r. p.n.e. z Bliskiego Wschodu. Kwiatów jadalnych szukaj na targach warzywnych i w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne w naszym kraju kwiaty jadalne dodane do potraw i napojów będą doskonałym uzupełnieniem diety nie tylko dla lubiących eksperymentować w kuchni, wymagających podniebień i estetów, ale również dla ceniących sobie zdrowotne walory żywności


KWIATOWY TOP 10

RÓŻA – lekko słodkawy posmak przypominający połączenie truskawek i zielonego jabłka. Bogata w witaminę C, beta karoten, wit. E, PP, K, zawiera również witaminy z gr. B. Możesz ją użyć do herbaty, sosów oraz sałatek.

STOKROTKA – kwiat o lekko gorzkim posmaku doskonały do omletów, sałatek czy tarty. Jest źródłem witaminy C, beta-karotenu, soli mineralnych i flawonoidów.

SZAŁWIA – mocny korzenny zapach i lekko gorzki smak dobrze komponuje się z cielęciną, rybami i drobiem. Wspomaga proces trawienia oraz posiada właściwości przeciwbakteryjne.

LAWENDA – kwiatowy, lekko cytrusowy, słodki smak idealny do deserów i sorbetów. Ma działanie uspokajające, antyseptyczne i przeciwskurczowe. Kwiat ten może uzupełnić dietę o istotne ilości wapnia (215 mg/100 g) oraz wit. A (287 IU/100 g) Stugramowa porcja dostarczy również 2 mg żelaza i 12  mg wit. C.

 BEGONIA – chrupkie soczyste kwiaty o cytrusowym lekko kwaśnym smaku są dobrym źródłem witaminy C. Można stosować je nie tylko do deserów, ale i sałat.

NAGIETEK – kwiat o ostrym smaku zbliżonym do szafranu idealnie pasuje do sałatek, zup, makaronów i dań z ryżem. Wzbogaci smak jajecznicy i sufletu. Jest źródłem przeciwnowotworowych flawonoidów i beta-karotenu  oraz obniżających cholesterol fitosteroli.

GOŹDZIK – o zbliżonym smaku do gałki muszkatołowej dobrze komponuje się z sałatami i zupami. Może zapobiegać stanom zapalnym jamy ustnej i gardła.

MNISZEK LEKARSKI- bogate źródło witamin z grupy B (głównie wit. B1 i B2) oraz witamin: A, C, D, beta-karotenu oraz minerałów, w tym potasu. Poprawia pracę wątroby i działa moczopędnie, ma zastosowanie w dolegliwościach trawiennych. Liście można użyć do sałatki, a z pąków przyrządzić syrop.

NASTURCJA - o intensywnym słodko-pikantnym smaku podobnym do rzeżuchy ma zastosowanie do dań ciepłych, doskonale ożywi kolor sałatki. Możesz ją nawet stosować jako dodatek do kanapek. Zawiera witaminę C i mnóstwo mikroelementów. Wykazoano jej korzystne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne dzięki zwartości glukozynolanów – organicznych związków siarkowych. Ma też pozytywny wpływ na drogi moczowe, wątrobę i woreczek żółciowy. Doskonały smak nada pieczonej kaczce oraz rybom, można ją zalać oliwą i wstawić do lodówki, a taką oliwkę nasturcjową stosować do sałatek.

 BRATEK – delikatne kwiaty doskonałe do sałatek, dań warzywnych i owocowych oraz zup. Bogaty w mikroelementy i witaminę C, stąd jego właściwości uszczelniające naczynia krwionośne. Wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające. Herbatka z bratków może mieć korzystny wpływ na cerę, zalecana w leczeniu trądziku młodzieńczego.

 POMYSŁY NA KWIATOWE DANIA

 - kwiaty nasturcji z pomidorkami koktajlowymi i brzoskwinią

- sok z ananasa z płatkami lawendy

- krem z pomidorów z kwiatem nasturcji

- bratek w kostkach lodu jako dodatek do wody

- kanapka z rukolą, kozim serem i nasturcją

- stokrotkowy omlet z pomidorkami koktajlowymi (możesz użyć kwiatów i liści stokrotki)

- sałatka ziołowo-kwiatowa: miks sałat + miks dowolnych ziół, np.: mięty, kolendry, natki, bazylii, szczypiorku, estragonu, cząbru, koperku + miks jadalnych kwiatów, np.: słonecznika, nagietków, nasturcji, bratków z winegretem

- pełnoziarniste spaghetti z makrelą i nagietkiem

- jogurt z pyłkiem kwiatowym, kawałki owoców kaki, gruszki oraz prażonymi płatkami migdałowymi

- fiołkowa sałatka owocowa z truskawkami, ananasem i orzechami laskowymi (możesz dodać olej sezamowy)

 LISTA KWIATÓW JADALNYCH

Szałwia, Aksamitka, Róża, Nasturcja, Fiołek ogrodowy, Lawenda, Begonia, Stokrotka, Goździk ogrodowy, Nagietek, Koniczyna łąkowa, Mniszek lekarski, Ogórecznik lekarski, Liliowiec, Hibiskus, Niecierpek, Bez lilak, Mieczyk, Ostreopest plamisty, Podbiał pospolity, Bratek

Pamiętaj, że wiele roślin jest niejadalnych, a niektóre mogą spowodować silne zatrucie, dlatego dobieraj kwiaty do dań ostrożnie i wybieraj tylko jadalne. Zaszkodzić ci mogą np. konwalie, bielunie (datury),  wiciokrzew, wawrzynki, tojad, zimowit, złotokap, barwinek. Używaj tylko tych kwiatów, które nie rosły w pobliżu ulicznego kurzu i spalin, a przed użyciem starannie opłucz i delikatnie osusz.

http://www.e-wedding.pl/public/wokol-slubu-i-wesela/zdrowie-i-uroda

Sylwia Leszczyńska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk, właścicielka

Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA

Data:

WEDDING

WEDDING - https://www.mpolska24.pl/blog/wedding

Opis
WEDDING - lifestylowy magazyn ślubny, oferuje wiele do czytania. Duże teksty zilustrowane są bogato pięknymi, emocjonalnymi zdjęciami. Wyjątkowa forma graficzna pisma jednocześnie ułatwia czytelniczce poruszanie się po magazynie i zachęca do czytania. Przedstawia najnowsze, ekskluzywne kolekcje mody ślubnej, wieczorowej i biżuterii. Promuje kreatywnych fotografów, kontrowersyjnych stylistów i barwnych projektantów. Podejmuje m.in. tematykę dotyczącą wystroju wnętrz, pielęgnacji urody i zdrowego stylu życia. W niestandardowy sposób ukazuje ceremonię zaślubin i wydarzenia z nią związane, prezentując nietuzinkowe, innowacyjne i oryginalne pomysły na ich realizację. Zawiera ofertę usługowo-produktową najlepszych polskich i zagranicznych firm.
GŁÓWNE DZIAŁY MAGAZYNU
- MODA
- ZDROWIE I URODA
- STYL ŻYCIA
- PODRÓŻE

Komentarze 1 skomentuj »

Na mój prostacki smak sok z ananasa, jogurt, sałatka wygląda ciekawie.
Kiedyś spróbuję ;)

Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.