Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Długa droga najdroższej kawy świata

To jest krótka opowiastka dla tych którym kawa jest nektarem...reszta nie powinna tego czytać :P

Długa droga najdroższej kawy świata

      Od jakiegoś czasu jestem co raz bardziej związany z Tajlandią.Właściwie to się sam z nią wiążę bo to chyba będzie moje miejsce na ziemi spowodowane poczuciem wyobcowania we własnej ojczyźnie.Jest branża szczególnie mi bliska o której tutaj napiszę a która mnie co raz bardziej wciąga,mianowicie czarno złocisty napój i jego proces produkcyjny.

    Zapomnij  o odmianach Robusta i Arabica – kawa jaką chcę przedstawić jest najdroższą kawą na świecie gdyż przechodzi długą drogę przez…..trzewia słonia. Ale ta wyjątkowa kawa, stworzona w górach północnej Tajlandii, jest najdroższą na świecie odmianą. Kawa jest nieco podobna do  kawy odmiany Cyweta czy Kopi Luwak jednak przewyższa tamte znacznie głębią aromatu i smaku. Zapewne sama myśl jak i co, zapędza Waszą ciekawość dalej. Twórcą tej odmiany kawy  jest Kanadyjczyk Blake Dinkin, badania naukowe na słoniach jakie przeprowadzał w Tajlandii podsunęły mu genialny pomysł na produkcję na powiedzmy masową skalę.

Black+Ivory+%25283%2529.jpg

    

       Proces produkcyjny tej kawy wygląda w następujący sposób: Przeciętny słoń spożywa w ciągu dnia mieszanki traw oraz do 30 kg kawy zielonej. Zawartość jak to u ssaka przechodzi odpowiedni proces żołądkowo jelitowy co daje w przypadku słoni i enzymów jakie zawierają ich trzewia nieprawdopodobny smak dla ziaren.Następnie słonie robią z zawartością to samo co ludzie czyli wypierają siłą rzeczy pozostałości trawienne.A co robią ludzie?Odpowiedź na zdjęciu :


Black+Ivory+%25285%2529.jpg


tacy co zbierają ale muszą być i tacy co odzyskają :


Black+Ivory.jpg


Następnie Następuje proces ponownego odsiewania fasolek :


Black+Ivory+%25281%2529.jpg


i ich staranna selekcja 


Black+Ivory+%25284%2529.jpg


    A na zdjęciu pomysłodawca i zarazem przedsiębiorca który uszczęśliwił Tajów z północy z prowincji Chiang Rai.Kanadyjczyk Blake Dinkin


Black+Ivory+%25282%2529.jpg


               Wreszcie najistotniejsza informacja dla wszystkich kawoszy którym narobiłem apetytu.Otóż kawa odmiany Black Ivory bo tak się nazywa owa odmiana kosztuje 11 000 USD za kilogram.Filiżanka tej cudnej aromatycznie kawki w granicach 35-50 USD w zależności od miejsca.W takich miejscach jak luksusowe kurorty w Tajlandii czy na Malediwach czy wreszcie w Dubaju kawę tę można wypić bez problemu.Póki co o Polsce jeszcze nie słyszałem chociaż piłem Kopi Luvak za 85 zł filiżaneczka :)

 

Jeszcze raz smacznego i najgłębszych doznań aromatycznych i smakowych :)


Zdjęcia na podstawie artykułu :  DAILY MAIL REPORTER


Data:
Kategoria: Świat
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.