Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Czy warto kupić pojemniki próżniowe?

Prawie 300 kg żywności. Zastanawiacie się co to za wartość? Otóż tyle rocznie żywności marnuje statystyczny Polak, co plasuje nas na niechlubnym 5. miejscu w całej Unii Europejskiej. Gdy to sobie uświadomimy, staje się to aż niewiarygodne, wszak oznacza, że dziennie wyrzucamy przeciętnie niemal kilogram jedzenia- i to w przeliczeniu na jedną osobę! Dlaczego tak się dzieje i jak pojemniki próżniowe mogą przyczynić się w codziennym życiu do odwrócenia tego trendu?

Czy warto kupić pojemniki próżniowe?
źródło: seeyoo

Problem marnowania żywności w Polsce

Gdy zaczniemy wczytywać się we wszelkie polskie czy światowe statystyki, może nas co najmniej rozboleć głowa, a szok i niedowierzanie mogą być jeszcze większe. Czemu w wielu rejonach świata wciąż panuje głód, jeśli jesteśmy dziś w stanie wytworzyć tyle jedzenia, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na żywność każdego mieszkańca Ziemi? Czemu wciąż rok w rok na całym świecie wyrzuca się aż 1,3 mld ton jedzenia?! Na pewno mają tu znaczenie nasze niewłaściwe zwyczaje konsumenckie, bardzo szeroko pojęty konsumpcjonizm, niewłaściwe robienie zakupów oraz nieumiejętność przechowywania żywności tak, by była świeża i zdatna do zjedzenia jak najdłużej.

Jak przestać marnować jedzenie zaczynając od siebie? Jednym z najprostszych sposobów- i najtańszych- jest wyposażenie swojej kuchni w pojemniki do przechowywania jedzenia w warunkach próżni. Jeśli umieścimy żywność w takich pojemnikach, to nie zmarnuje nam się ona nawet gdy kupimy zbyt wiele podczas zakupów lub zostaną nam spore zapasy jedzenia po wizycie gości. Jedzenie możemy w dowolnym czasie wyjąć i zjeść- w hermetycznych pojemnikach pozostaje ono świeże nawet 5 razy dłużej niż przechowywane tradycyjnie.

Ponadto zwracajmy uwagę na to, jak robimy zakupy. Trzeba je robić w sposób racjonalny i przemyślany- najlepiej z listą zakupową. Warto zaplanować sobie posiłki na kilka dni do przodu i kupować dokładnie to, co jest nam niezbędne, nie kusząc się przesadnie promocjami. By nie wyrzucać jedzenia trzeba też regularnie sprawdzać daty ważności już kupionych produktów i spożyć je przed ich upływem. Jeśli nie dokończymy pysznego posiłku w restauracji, prośmy o zapakowanie reszty- to także pozwoli uniknąć wyrzucania jedzenia.

Zalety pojemników próżniowych

Jak już pisaliśmy- główną zaletą pojemników vacuum jest to, iż pozwalają nam one dłużej cieszyć się świeżą żywnością i już z tego powodu zdecydowanie warto jest je kupić. Brak tlenu, czyli próżnia, zapobiega rozwijaniu się bakterii, grzybów czy pleśni, zapobiega także wilgoceniu czy wysychaniu żywności. W pojemnikach próżniowych można przechowywać dosłownie każdą żywność- zarówno ciecze jak i produkty stałe. Można w nich przechowywać zarówno produkty surowe jak i potrawy już gotowe jak zupy, sosy czy mięsa po obróbce termicznej. W pojemnikach hermetycznych przechowywać można także warzywa, owoce, produkty mleczne i nabiałowe, pieczywo, ciasta, zioła- w sumie nie ma takiego produktu, któremu nie służyłoby przechowywanie w hermetycznych warunkach.

Warto kupować pojemniki od zaufanych i godnych polecenia producentów, a takim jest marka SeeYoo - warto się z nią zapoznać i jej zaufać.

Data:
Tagi: #

mariusz7

O skutecznym marketingu - https://www.mpolska24.pl/blog/o-skutecznym-marketingu

Posiadasz stronę internetową i chcesz ją skutecznie wypromować w sieci? Dowiedz się jakie działania marketingowe przynoszą realne korzyści.

Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.