Właściwości
Świeża bazylia wspomaga procesy trawienne poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego i pobudzenie ruchów jelit. Łagodzi wzdęcia, wzmaga apetyt, a także pomaga przy nerwobólach i łagodzi napięcie nerwowe.
Uprawa
Jak większość ziół, bazylia najlepsza jest świeża, tuż po zerwaniu. Listki mają wtedy najwięcej smaku i właściwości.
Bazylia wymaga przepuszczalnego, wilgotnego podłoża i średnio nasłonecznienia. Należy wybrać takie miejsce, które ochroni roślinę przed napływami zimnego i gorącego powietrza. Bazylię najlepiej podlewać do podstawki pod doniczką, co ochroni ją przed nadmiernym nawilżeniem.
Dojrzałe listki można mrozić, krojąc je uprzednio na cienkie paseczki.
Wykorzystanie w kuchni
Bazylię można śmiało przerobić na pesto- w takiej formie wytrzyma w lodówce do 10 dni. Świetnie sprawdzi się w daniach z pomidorami, na przykład w sosie do pizzy czy spaghetti bolognese. Mniej typowym zastosowaniem jest dodanie jej do lemoniady lub ciasteczek, którym nada orzeźwiającego smaku. Bardzo dobrym pomysłem jest połączenie świeżego chleba, pomidorów i bazylii, do których można także spróbować dodać koziego sera lub ricotty.
Świeża bazylia sprawdzi się także do aromatyzowania oliwy lub octu.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl