Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Blogerzy więcej

Bazylia

Bazylia (łac. Ocimum basilicum) to jedno z najbardziej znanych ziół. Jest nieodłącznym składnikiem pesto i sosów pomidorowych. Większości z nas kojarzy się z włoską kuchnią, chociaż tak naprawdę korzenie ma w Indiach. Uprawia się ją prawie od 5000 lat, a jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa król.

Bazylia
źródło: pixabay.com

Właściwości

Świeża bazylia wspomaga procesy trawienne poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego i pobudzenie ruchów jelit. Łagodzi wzdęcia, wzmaga apetyt, a także pomaga przy nerwobólach i łagodzi napięcie nerwowe.

Uprawa

Jak większość ziół, bazylia najlepsza jest świeża, tuż po zerwaniu. Listki mają wtedy najwięcej smaku i właściwości.

Bazylia wymaga przepuszczalnego, wilgotnego podłoża i średnio nasłonecznienia. Należy wybrać takie miejsce, które ochroni roślinę przed napływami zimnego i gorącego powietrza. Bazylię najlepiej podlewać do podstawki pod doniczką, co ochroni ją przed nadmiernym nawilżeniem.

Dojrzałe listki można mrozić, krojąc je uprzednio na cienkie paseczki.

Wykorzystanie w kuchni

Bazylię można śmiało przerobić na pesto- w takiej formie wytrzyma w lodówce do 10 dni. Świetnie sprawdzi się w daniach z pomidorami, na przykład w sosie do pizzy czy spaghetti bolognese. Mniej typowym zastosowaniem jest dodanie jej do lemoniady lub ciasteczek, którym nada orzeźwiającego smaku. Bardzo dobrym pomysłem jest połączenie świeżego chleba, pomidorów i bazylii, do których można także spróbować dodać koziego sera lub ricotty.

Świeża bazylia sprawdzi się także do aromatyzowania oliwy lub octu.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.