Biorąc pod uwagę najnowsze wyniki badań, warto odpowiedź „nie, dziękuję”. Wyniki opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition sugerują, że spożywanie dwóch lub trzech porcji smażonych frytek tygodniowo może zwiększać ryzyko wczesnej śmierci nawet dwukrotnie.
Zarówno w Polsce jak i w Stanach Zjednoczonych ziemniaki często stanowią podstawę diety. Są smaczne, sycące, a w formie przetworzonej wyjątkowo pyszne. W Stanach Zjednoczonych aż 64% ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji zostaje przetworzona – na frytki lub chipsy.
Jedno z badań , które zostało opublikowane w poprzednim roku sugeruje, że spożywanie czterech porcji ziemniaków tygodniowo może zwiększać ryzyko wystąpienia wyższego ciśnienia krwi. W związku z tym grupa badaczy z Uniwersytetu Brescia we Włoszech postanowiła przeprowadzić badanie dotyczące wpływu przetworzonych ziemniaków na zdrowie człowieka.
Badanie trwało 8 lat i obejmowało 4400 dorosłych, którzy w dniu rozpoczęcia badania byli w wieku od 45 do 79 lat. Grupa badana była włączona do innego programu (Osteoarthirtis Initiative), w ramach którego musiała wypełnić kwestionariusz częstości spożycia. Badacze wykorzystali te dane i sprawdzili, jak często i w jakiej formie grupa badana spożywała ziemniaki.
Wyniki były następujące: spożycie ziemniaków ogółem nie wiązało się ze wzrostem ryzyka śmiertelności. Naukowcy jednak zauważyli, że w porównaniu do osób nie spożywających ziemniaków przetworzonych, osoby spożywające dwie lub trzy porcje takich ziemniaków tygodniowo miały dwukrotnie wyższe ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci. Z kolei spożywanie ponad trzech porcji tygodniowo zwiększało to ryzyko.
Badacze zaznaczają, że jest to badanie obserwacyjne, dlatego należy przeprowadzić kolejne badania, które zbadają określony związek.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl