Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Spożywanie frytek może podwoić ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci

“A może frytki do tego?” – prawdopodobnie każdy z nas chociaż raz słyszał ten tekst.

Spożywanie frytek może podwoić ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci
źródło: pixabay.com

Biorąc pod uwagę najnowsze wyniki badań, warto odpowiedź „nie, dziękuję”. Wyniki  opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition  sugerują, że spożywanie dwóch lub trzech porcji smażonych frytek tygodniowo może zwiększać ryzyko wczesnej śmierci nawet dwukrotnie. 

Zarówno w Polsce jak i w Stanach Zjednoczonych ziemniaki często stanowią podstawę diety. Są smaczne, sycące, a w formie przetworzonej wyjątkowo pyszne.  W Stanach Zjednoczonych aż 64% ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji zostaje przetworzona – na frytki lub chipsy.

Jedno z badań , które zostało opublikowane w poprzednim roku sugeruje, że spożywanie czterech porcji ziemniaków tygodniowo może zwiększać ryzyko wystąpienia wyższego ciśnienia krwi. W związku z tym grupa badaczy z Uniwersytetu Brescia we Włoszech postanowiła przeprowadzić badanie dotyczące wpływu przetworzonych ziemniaków na zdrowie człowieka.

Badanie trwało 8 lat i obejmowało 4400 dorosłych, którzy w dniu rozpoczęcia badania byli w wieku od 45 do 79 lat. Grupa badana była włączona do innego programu (Osteoarthirtis Initiative), w ramach którego musiała wypełnić  kwestionariusz częstości spożycia. Badacze wykorzystali te dane i sprawdzili, jak często i w jakiej formie grupa badana spożywała ziemniaki.

Wyniki były następujące: spożycie ziemniaków ogółem nie wiązało się ze wzrostem ryzyka śmiertelności. Naukowcy jednak zauważyli, że w porównaniu do osób nie spożywających ziemniaków przetworzonych, osoby spożywające dwie lub trzy porcje takich ziemniaków tygodniowo miały dwukrotnie wyższe ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci. Z kolei spożywanie ponad trzech porcji tygodniowo zwiększało to ryzyko.

Badacze zaznaczają, że jest to badanie obserwacyjne, dlatego należy przeprowadzić kolejne badania, które zbadają określony związek.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.