Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Jak założyć ogródek warzywny na balkonie krok po kroku

Nie każdy ma tyle szczęścia, żeby mieć przed domem sporej wielkości, nasłoneczniony ogródek, z żyzną glebą, w którym na wypielęgnowanych grządkach uprawia ekologiczne warzywa. Nie każdy też aspiruje do mieszkania w takim domu. Jeśli preferujesz zalety miejskiego życia nad wiejską sielanką, nie musisz rezygnować z uprawy własnych warzyw. Nawet nieduży balkon może pomieścić kilka skrzynek lub doniczek w których wyhodujesz własne pomidory, cukinie czy zioła.

Jak założyć ogródek warzywny na balkonie krok po kroku
źródło: publicdomainpictures.net

Jeżeli miejsca masz naprawdę niewiele, w malutkich doniczkach warto uprawiać zioła. Trzeba wiedzieć że zioła np. tymianek, rozmaryn, bazylia czy oregano lubią miejsca dobrze nasłonecznione. Jeśli miejsca jest nieco więcej spróbuj uprawiać również warzywa liściaste np. szpinak, sałatę czy rukolę oraz inne warzywa jak chociażby pomidory, paprykę czy fasolę.

Doniczki, skrzynki, pojemniki…

W zależności od tego czy uprawy mają mieć charakter przede wszystkim dekoracyjny czy raczej użytkowy, wybieramy modele doniczek bardziej praktyczne lub ozdobne. Muszą one być wystarczająco głębokie – najlepiej dla warzyw jeśli mają co najmniej 40 cm, ziołom wystarczy nieco mniej. Dzięki temu ziemia nie będzie tak łatwo wysychała, a korzenie będą miały mniejsze wahania temperatury i miejsce aby się rozrastać. Dobrze jest jeśli pojemniki w których planujemy uprawy są dość ciężkie i stabilne, aby nie przewracał ich wiatr. Dodatkowym atutem będzie odpowiedni materiał. Gliniana donica czy drewniana skrzynka będą stanowiły dodatkową warstwę izolacyjną i uodpornią młode rośliny na zmienne warunki atmosferyczne.

Odpowiednie podłoże

Podstawą podłoża w donicy czy skrzynce powinien być odpowiedni drenaż. Uzyskamy go wsypując na dno warstwę małych kamyczków czy też kawałki potłuczonej doniczki. Donica musi mieć w dnie dziurki, aby odprowadzać nadmiar wody. Aby nie zalać sąsiadów, lepiej jest postawić ją na podstawce. Producenci wszystko przewidzieli i w sklepach ogrodniczych można znaleźć co najmniej kilka rodzajów ziemi przeznaczonej do uprawy warzyw. Możemy ją również przygotować samodzielnie dodając do ziemi troch gotowego kompostu, a jeśli jest mocno zbita również nieco drobnego żwirku.

Własne rozsady czy kupne sadzonki

Jeśli doniczki zostały już przygotowane, pora wybrać warzywa które będziemy uprawiać. Jeśli balkonowy ogródek planujemy z odpowiednim wyprzedzeniem, najlepiej już w marcu czy na początku kwietnia, możemy pokusić się o przygotowanie własnej rozsady. Instrukcję siania znajdziemy na każdej paczce nasion. Nie musimy w tym celu kupować specjalnych pojemników. Do wysiewów świetnie sprawdzą się pojemniki z odzysku. Jeśli jednak chęć uprawy własnych warzyw ogarnęła nas wraz z nastaniem pierwszych prawdziwie ciepłych dni, prawdopodobnie łatwiej będzie kupić gotowe sadzonki. Warto zadbać aby pochodziły one ze sprawdzonego źródła np. lokalnego gospodarstwa ekologicznego. Optymalny wiek sadzonek to 4-8 tygodni. Starsze roślinki będą mniej podatne na przesadzanie i trudniej im się będzie ukorzenić. Najlepiej przesadzać i przenosić sadzonki na balkon pod koniec maja. Wybieramy w tym celu umiarkowanie ciepły, pochmurny dzień. Jeśli natomiast mamy to szczęście, że majowe dni są upalne i słoneczne, wykonujemy te czynności późnym popołudniem lub wieczorem, kiedy słońce nie operuje już zbyt mocno.

Pielęgnacja warzyw na balkonie

W porównaniu z uprawami ogrodowymi, warzywa w doniczkach są dosyć proste w obsłudze. W znacznie mniejszym stopniu dotyczy ich problem chwastów, których jednak warto się od czasu do czasu pozbywać jeśli poczynają sobie zbyt odważnie. Ważne jest systematyczne podlewanie, gdyż ziemia w doniczkach wysycha dużo szybciej niż na grządkach. Warzywa podlewamy raz na dwa-trzy dni, najlepiej rano lub wieczorem, a w czasie dużych upałów codziennie. Wodę zawsze kierujemy do ziemi, nie zaś na owoce czy liście. Aby zbiory były obfite ważne jest również systematyczne nawożenie. W miarę możliwości stosujemy tylko nawozy naturalne np. biohumus. Aby zapobiegać chorobom oraz inwazji szkodników dobrze jest sadzić warzywa w towarzystwie ziół. Dobrze dobrane sąsiedztwo ma większą skuteczność niż chemiczne opryski.

Ogrodnictwo powraca do głównego nurtu. Nawet zadeklarowane mieszczuchy bez wahania sięgają po motyki i konewki. Miejskie ogródki działkowe są coraz częściej odkupowane przez młode pary, które pragnę zaznać ciszy, spokoju i posiedzieć na trawce nie wyjeżdżając z miasta. Być może jesteś zdania, że uprawa warzyw na balkonie niczemu nie służy. Można je przecież dostać w niemalże każdym sklepie i na okolicznych bazarkach, w szczególności w pełni sezonu. Nic jednak nie zastąpi przyjemności zerwania dojrzałego pomidora z własnego krzaczka oraz przycięcia do niedzielnego śniadania własnego szczypiorku. Spróbujesz?

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.