Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Rzeżucha – kryje to, co najlepsze

Zielona, aromatyczna, o oryginalnym i wyrazistym smaku. Przez wielu niedoceniana, a szkoda, bo jest bogatą skarbnicą witamin i mikroelementów.

Rzeżucha – kryje to, co najlepsze
źródło: pixabay.com

Nadchodzi Wielkanoc. Wielu z nas nie wyobraża sobie, aby na świątecznym stole mogło zabraknąć tej bomby witaminowej i jej charakterystycznego aromatu, który unosi się w całym domu. Rzeżucha to jednak roślina, o której warto pamiętać przez cały rok, ponieważ jest domową skarbnicą zdrowia, a jej uprawa jest dziecinnie prosta.

Roślina faraonów

Pochodzi z Afryki i Azji, do Europy dotarła w starożytności. Zwana jest również pieprzycą siewną. Jej znakomite właściwości lecznicze i pobudzające znane były od dawna przez  egipskich faraonów.  Działa również jak afrodyzjak. Podobno to właśnie za jej sprawą 70 – letni Jagiełło spłodził synów. Co takiego kryje w sobie ta roślina? Po pierwsze witaminy – A, B, C, K i E. Jest również bogata w cenne dla naszego organizmu mikroelementy, np. jod, chrom, potas, fosfor, mangan, wapń i magnez.

Cudowne właściwości

Zaletą rzeżuchy, oprócz walorów smakowych, są przede wszystkim jej właściwości:

– wspiera odporność organizmu i poprawia pracę nerek,

– obniża poziom cukru we krwi

– dzięki zawartości antyoksydantów chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,

– chroni organizm przed nowotworami,

– wzmacnia włosy, paznokcie i zęby,

– poprawia kondycję skóry i dodaje nam energii.

Zalecana jest również osobom dbającym o linię, gdyż pobudza przemianę materii. Nie powinno się jednak jeść jej w nadmiarze, ponieważ wykazuje właściwości moczopędne. Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo ponieważ obróbka cieplna powoduje utratę nawet połowy zawartej w niej witaminy C.

Wyhoduj w domu

Domowa hodowla rzeżuchy jest dziecinnie prosta. Wystarczy kupić nasionka, które dostępne są niemal w każdym supermarkecie, sklepie ze zdrową żywnością, a nawet w sklepach ogrodniczych. Gdy już mamy rzeżuchę wystarczy wyłożyć ją na nasączoną wodą watę lub ligninę. Konieczne jest codzienne zraszanie nasionek. Po około 10 dniach rzeżucha osiąga finalną postać, trzeba jednak pilnować, aby nie przekwitła, ponieważ wówczas stanie się gorzka.

Potrawom doda smaku

Wyrazisty smak jadalnych kiełków i listków sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, sosów  i zup. Doskonale komponuje się również z serami twarogowymi.

Prezentujemy przepis na lekką pastę z rzeżuchy, która będzie doskonałym dodatkiem do kanapek.

A jak to zrobić?

Do ugotowanego i rozgniecionego widelcem jajka dodajemy 2- 3 łyżki serka twarogowego i do smaku gałkę muszkatołową, kurkumę oraz sól. Do całości dodajemy solidną porcję posiekanej rzeżuchy.

Smacznego!

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.