Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Barwnik zawarty w owocach i warzywach chroni płuca palaczy

Barwnik o nazwie beta-kryptoksantyna redukuje wpływ nikotyny na namnażanie i wzrost komórek nowotworowych w płucach – zawiadamia czasopismo „Cancer Prevention Research”.

Barwnik zawarty w owocach i warzywach chroni płuca palaczy
źródło: pixabay.com

Chociaż nikotyna - główny składnik wyrobów tytoniowych - nie jest uważana za bezpośrednią przyczynę powstawania raka płuc (większą rolę w tym kontekście odgrywają inne elementy dymu tytoniowego), często sugeruje się, że poprzez tworzenie wiązań z receptorami nikotynowymi acetylocholiny α7 (α7-nAChR) przyczynia się ona do rozwoju guzów.

Teraz naukowcy z Uniwersytetu Tufts w Bostonie (USA) wykazali, że beta-kryptoksantyna (BCX) - barwnik występujący w owocach i warzywach, np. pomarańczach, mandarynkach lub czerwonych paprykach - zmniejsza w płucach liczbę receptorów α7-nAChR, przez co ogranicza negatywne działanie nikotyny.

Badacze podawali myszom zastrzyki z nikotyną, przy czym części z nich udostępniali dodatkowo beta-kryptoksantynę (przed i po zastrzyku). Zaobserwowali, że u gryzoni otrzymujących codziennie beta-kryptoksantynę następowało spowolnienie wzrostu guza nowotworowego (o 52-63 proc.). Optymalną dawką okazało się 870 mikrogramów barwnika, czyli równowartość spożycia jednej czerwonej papryki lub dwóch mandarynek.

Dalsze testy na ludzkich komórkach nowotworowych wykazały, że po ekspozycji na beta-kryptoksantynę rak rozwija się wolniej w komórkach zawierających receptory α7-nAChR.

"Wyniki naszego badania dostarczają eksperymentalnego dowodu na to, że spożywanie produktów bogatych w beta-kryptoksantynę zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc u palaczy, użytkowników wyrobów tytoniowych i osób mających częsty kontakt z dymem tytoniowym" - mówi jeden z badaczy Xiang-Dong Wang.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.