Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

4 bezcenne rady, dzięki którym gotowanie będzie łatwiejsze

W kuchni oprócz talentu kulinarnego przydaje się też trochę sprytu. Przedstawiamy kilka sposobów na ułatwienie sobie życia.

4 bezcenne rady, dzięki którym gotowanie będzie łatwiejsze
źródło: pixabay.com

Sposób na cytrynę

Najlepiej nakłuć owoc wykałaczką i wycisnąć sok z dziurki. Dzięki temu masz pełną kontrolę nad ilością dodawanego płynu. Z reguły wyciskamy sok z przekrojonej połówki. Błąd. To powoduje, że cytryna szybko wysycha.

Przesolona potrawa

Danie z nadmiarem soli nie musi wylądować w koszu. Wystarczy, że do gotującej się np. zupy wlejesz białko. Wchłonie ono sól, a wysoka temperatura zetnie je, więc bez trudu wyłowisz białko z potrawy.

Resztki miodu

Jeśli skończył Ci się miód, ale na ściankach słoika jest jeszcze dużo resztek, włóż go do miski z gorącą wodą. Ciepło sprawi, że miód upłynni się i odklei.

Tarka zamiast maszynki

Gotowe mięso mielone, sprzedawane w sklepach, często ma kiepską jakość. Dlatego lepiej kupić ładny kawałek np. wołowiny i zmielić samemu. Jeśli nie masz w domu maszynki, z pomocą przyjdzie zwykła tarka. Mięso wystarczy zetrzeć na grubych oczkach.

źródło: www.aktywniepozdowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.