Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

5 produktów bez których kobieta nie może się obejść

Żadna „kobieta pracująca”, bez względu na wiek, nie może obejść się bez produktów, które jej organizmowi zapewniają to, co jest niezbędne: żelazo, wapń, magnez, witaminy K i D oraz Omega-3. Przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 minut.

5 produktów bez których kobieta nie może się obejść
źródło: Internet


Oto pokarmy bez których kobieta nie może się obejść:

1. BROKUŁY

Brokuły praktycznie nie mają żadnego rywala wśród pokarmów szczególnie jeśli chodzi o ich zdolność w przeciwdziałaniu rakom. Nie tylko neutralizują rakotwórcze elementy ale także stymulują enzymy detoksykujące organizm i ułatwiają pozbycie się ich z organizmu. Znacznie redukują ryzyko powstania raka piersi i macicy ale także mają udział w zapobieganiu przerzutom jeśli rak już jest w organizmie. Mogą również działać profilaktycznie przed rakiem jajników.

Brokuły zawierają także składniki wspomagające DNA w odtwarzaniu krwi, budowie nowych komórek oraz syntezie białka. Maja duże znaczenie dla kobiet w ciąży wspomagają bowiem wytwarzanie systemu nerwowego dziecka. Innym dobrodziejstwem dla kobiet narażonych na depresję jest ich wpływ na zwiększanie ilości serotoniny która stany depresji redukuje i łagodzi. Wreszcie pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody szczególnie w okresie menstruacji.

Dodatkowo źródłem błonnika, witamin C, K i A, dobrym źródłem magnezu, potasu, witaminy B, fosforu a nawet białka. Zawierają też: wapń, żelazo, cynki witaminy E. Witamina pomaga przyswajać żelazo, witamina K pomaga uzupełniać wapń w kościach.

2. CEBULA

Cebula ma wiele wartości leczniczych i zdrowotnych. Ma znakomite właściwości przeciw zapalne, antybakteryjne i naturalne składniki rozrzedzające krew. Jest bogata w chrom, witamina C i włóknik. Cebule (jest wiele ich rodzajów) są także dobrym źródłem magnezu, witaminy B6, tryptofanu, foliantów i potasu. To warzywo stosuje się w zwalczaniu raka, artretyzmu, osteoporozy, pomaga zwalczać infekcje, przeziębienie, grypę i astmę. Cebula zapobiega też zatwardzeniu, poprawia krążenie krwi, wspiera przewód pokarmowy, pomaga sercu, przyczynia się też jak się sądzi do obniżania ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów.

Cebula jest zdrowa pod każdym względem. Szczególne znaczenie cebuli widać w zapobieganiu osteoporozie przede wszystkim pań w okresie menopauzy i po. Zapobiega utracie masy kostnej niszczy bowiem osteoklasty. Jest lepsza niż chemiczne leki przepisywane prewencyjnie na łamanie się kości, bowiem nie przynosi skutków ubocznych. Świetnie współdziała z brokułami w zapobieganiu rakowi. Spożywanie cebuli w 25% redukuje ryzyko raka piersi i w 73% ryzyko raka jajników.

Cebula powinna być w każdej diecie i zawsze pod ręką. jest setki przepisów kulinarnych ułatwiających jej spożycie i nie powinno zabraknąć jej w menu żadnego dnia.

3. WARZYWA ZIELONOLISTNE

Wszystkie zielonolistne warzywa jak: szpinak, kapusta, jarmuż, rzepa, kalarepa: zawierają podobny zestaw składników. Są bogate w witaminy K, A i C, wapń, potas, beta-karoteny, magnez, folianty, żelazo no i włóknik. Badania wskazują że ich spożycie redukuje ryzyko raka jajników w 40%. Jarmuż tak jak brokuły pomaga zapobiegać chorobom serca, zawiera kaempferol – znajdowany także w herbacie, brukselce i innych zielonolistnych warzywach. Szpinak zawiera jak wiadomo duże ilości żelaza przez co wspomaga system immunologiczny i wspomaga organizm w energię. Jest szczególnie ważny dla kobiet miesiączkujących i w ciąży. Niedobór żelaza jest najczęstszym defektem w zdrowiu kobiet. Jego brak powoduje anemię, niski poziom energii w związku ze zmniejszona ilością tlenu w komórkach. Żelazo występuje nie tylko w szpinaku ale też w musztardzie (ziarna) i sałacie. Zawarte w tych warzywach minerały czynią cuda dla zdrowia: obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi, wzmacnia kości, pomagają lepiej sypiać relaksują mięśnie i redukują stres.

4. FASOLE

Nie ma znaczenia jakiej fasoli się używa bowiem każda tryska wielością składników odżywczych. fasole maja niesamowicie dużo foliantów, włóknika, tryptofan, protein, żelaza, magnezu i potasu. Udowodniony jest zbawienny wpływ przy cukrzycy 2 typu, redukcji nadciśnienia tętniczego oraz raku piersi. Jest to jedno z najlepszych pożywień jakie można znaleźć. Doskonale źródło naturalnego białka. jedna filiżanka fasoli zawiera 15 gramów błonnika. Błonnik jest cudownym remedium: reguluje trawienie, redukuje „zły” cholesterol, pomaga utrzymać wagę ciała, zapobiega cukrzycy i chorobom serca. Ryzyko chorób serca u kobiet wzrasta w okresie menopauzy.

Fasola zawiera duże ilości potasu niezbędnego dla kondycji wszystkich komórek naszego organizmu, dla mocnych kości, funkcjonowanie mięśni systemu nerwowego. zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Tryptofan reguluje apetyt, pomaga lepiej sypiać, poprawia nastrój. Ziarna sojowe są bogate w proteiny, mogą wspomagać wytrzymałość kości zapobiegać ich łamaniu się. Są korzystne w menopauzie.

5. NATURALNY ŁOSOŚ

Naturalny łosoś jest bogaty w kwasy Omega-3, witaminy D, żelazo jest bogatym źródłem białka. Ma znacznie, znacznie wyższe wartości odżywcze niż łosoś hodowlany. Nie ma w jego mięsie składników rakotwórczych ani niezdrowych kwasów Omega-6. Jeśli jest wybór należy kupować rybę niehodowlaną. Łosoś jest jednym z produktów zawierających naturalna witaminę D niezbędna w przyswajaniu wapna i utrzymywaniu jego właściwego poziomu we krwi oraz pomaga utrzymać odpowiednia kondycje systemu kostnego. Witamina D jest podstawową sprawa przy zapobieganiu osteoporozie która staje się groźna w starszym wieku. Brak witaminy D może tez przyczyniać się do powstawania choroby stwardnienia rozsianego oraz wywoływać stany depresyjne. Nasz organizm nie produkuje kwasów tłuszczowych, dlatego muszą one być dostarczane w pożywieniu. Łosoś zawiera znaczne ilości zbawiennej Omega-3, która ma wpływ na ograniczanie: cukrzycy, nadwagi, infekcjom, ogranicza ryzyko wylewu krwi do mózgu, obniża „zły” cholesterol, podnosi „dobry”, obniża nadciśnienie, wspomaga prace mózgu, zapobiega rakowi. No i wreszcie pomaga usuwać nadmiar tłuszczyku z brzucha.

Każda pani znajdzie w swojej podręcznej bibliotece wystarczająca ilość przepisów urozmaicających menu, ale pozwalających na systematyczne spożywanie tych produktów (najlepiej niczym ich nie zastępując).

faa1ed33dc5ac981514f97ac7aa12368,0,0.png

Data:

Nathanel

Nie_Co_Dziennik - https://www.mpolska24.pl/blog/nie-co-dziennik1111

Zwykły człowiek, jak wszyscy. Motto: Ja informuję, Ty decydujesz. Czytasz tego bloga na własną odpowiedzialność. Skargi i zażalenia nie będą przyjmowane. © Copyright by Nathanel. All rights reserved.

Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.