Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Czy niskosolna dieta szkodzi zdrowiu?

Zastanawiam się, komu nie wierzyć bardziej - politykom czy naukowcom. Jedni i drudzy kłamią jak najęci, bo wysługują się lobbystom, którzy ich opłacają. Zmieniają zdanie na skinienie palca i nie pamiętają tego, co mówili jeszcze chwilę temu.

Czy niskosolna dieta szkodzi zdrowiu?
źródło: Internet
Pamiętacie, jak stada naukowców przekonywały nas, że cukier i sól to biała śmierć? Zastanawiająca była szczególnie ta druga groźba, bo logicznie homo sapiens wie, że człowiek bez soli żyć nie może.

No i mamy. Nowe badania prowadzą do kontrowersyjnego na dzisiejsze czasy twierdzenia, że dieta o niskiej zawartości soli może być niebezpieczna dla serca.

   

  low-salt-diet_2.jpg



Ograniczenie w diecie soli do poziomu poniżej 3000 miligramów dziennie wydaje się zwiększać ryzyko chorób serca w stopniu podobnym do tego, który dotyczy pacjentów o wysokim ciśnieniu krwi, którzy jedzą zbyt dużo soli - powiedział główny badacz Andrew Mente.

Optymalny dla zdrowia jest poziom sodu [soli], który nie jest ani za wysoki, ani zbyt niski - powiedział Mente, profesor epidemiologii klinicznej i biostatystyki z McMaster University w Ontario.

The American Heart Association bardzo krytycznie ocenia studium Andrew Mente, gdyż uważa, iż badanie opiera się na błędnych szacunkach spożycia sodu i nikogo nie powinno to zmylić, gdyż może prowadzić do eliminacji obaw dotyczących nadmiaru soli w diecie przeciętnego "zjadacza".

"The American Heart Association nadal zaleca mniej niż 1500 miligramów sodu pochodzącego ze wszelkich  źródeł dziennie". Według amerykańskiego towarzystwa kardiologicznego większość ludzi zużywa około 3400 miligramów sodu na dobę, dwa razy więcej niż zalecana ilość.

Mente na podstawie swojej analizy uważa, że tylko osoby z wysokim ciśnieniem krwi mogą się martwić o zmniejszenie spożycia soli. Powiedział on, że wyniki jego badań wykazały, że dieta o niskiej zawartości soli u osób bez nadciśnienia tętniczego zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu o 26 procent  i o 34 procent dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.

U osób z wysokim ciśnieniem krwi zbyt dużo soli w diecie zwiększa ryzyko choroby o 23 procent - powiedział.

Mente uważa też, że u osób z normalnym ciśnieniem krwi zwiększone spożycie soli nie stanowi zagrożenia.

Większość populacji zjada tyle soli, ile powinno się spożywać - twierdzi Mente. - Mieszczą  się oni w średniej i to jest rzeczywiście tyle, ile trzeba. To jest najbezpieczniejszy zakres spożycia - dodaje.

Nadmiar soli podnosi ciśnienie krwi u niektórych osób, mobilizując organizm do zatrzymywania wody, stanowiąc dodatkowe obciążenie dla serca, twierdzi stowarzyszenie kardiologów.

Mente mówi, że dieta o niskiej zawartości soli może aktywować w organizmie układ renina-angiotensyna. Jest to proces hormonalny, który reguluje ciśnienie krwi i równowagę płynów.

Jeśli próbujesz obniżyć ciśnienie krwi poprzez obniżenie spożycia sodu, możesz to osiągnąć, ale aktywujesz układ renina - angiotensyna - zauważa Mente w swojej analizie.

Mente i jego współpracownicy połączyli wyniki czterech badań, w których mierzono spożycie soli i jego wpływ na zdrowie serca. Razem w badaniach wzięło udział ponad 133.000 osób z 49 krajów.

W każdym badaniu używano próbek moczu pobranych rano od każdej osoby w celu oszacowania ich dziennego spożycia soli w dłuższym okresie. Takie podejście badacze z amerykańskiego AHA nazywają "niewystarczającym".

Osoby spożywające mniej niż 3000 mg sodu (na podstawie badań moczu) zostały przypisane do grupy niskosodowej, natomiast spożycie 7000 lub więcej miligramów sodu uznano za dietę wysokosodową.

Elliot Antman z The American Heart Association powiedział: "oni (autorzy badania)  przypuszczają, że pomiar sodu w moczu w pewnym momencie można uznać za pewną informację o tym, jakie było spożycie sodu w trakcie badania".
Wygląda na to, że pan Antman potraktował to dość sceptycznie.

Antman obawia się, że doniesienia z tego badania będą prowadzić ludzi do dokonywania wyborów dietetycznych, które mogłyby okazać się zgubne dla ich zdrowia serca. "Chyba, że zwrócimy uwagę na niedostatki tej analizy, która może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego", powiedział.

Któremu z tych dwóch panów "uczonych", my zwykli śmiertelnicy powinniśmy zaufać?

Ja osobiście żadnemu. Postanowiłem zaufać intuicji swego organizmu i spożywać tyle soli ile wymaga dobry smak. Obaj panowie wydają się działać na zamówienie sponsorów.

Sharon Zarabi, zarejestrowana dietetyk w Lenox Hill Hospital w Nowym Jorku, przypomina że sól jest częścią diety człowieka od tysiącleci.
Ale z nadejściem przetworzonej żywności doszło do jej zastosowania w większych dawkach - dla smaku oraz jako środka konserwującego, powiedziała.

"Leczymy pacjentów z nadciśnieniem tętniczym [wysokim ciśnieniem krwi] przy zastosowaniu diety która zawiera różnorodne owoce i warzywa oraz limitowaną zawartość soli " mówi Zarabi. "Zgodnie z tym jak wynika z większości badań naukowych które twierdzą" wszystko z umiarem ", staramy się unikać przetworzonej żywności i przypraw, które mają więcej soli, niż można by się było spodziewać, takich jak: sosy sałatkowe, musztarda, ser, sosy, a nawet pieczywo."

Dr Howard Levite, dyrektor kardiologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Staten Island w Nowym Jorku, powiedział, że twierdzenie, że większość ludzi  spożywa odpowiednią ilości soli jest "kontrowersyjne".
Ta nowa analiza nie obala twierdzenia że należy ograniczać spożycie soli w ramach zapobiegania chorobom serca, dodał.
"W artykule pojawia się sugestia, że po osiągnięciu wieku średniego aktualne wytyczne co do spożycia sodu przez jednostki mogą być i powinny być zliberalizowane. Ale to w żaden sposób nie umniejsza znaczenia działań profilaktycznych", powiedział Levite.

Źródło: http://health.usnews.com/health-care

  b0a259c5a0875fe33e18c419a7418466,0,0.png

Data:
Tagi: #sół #spożycie

Nathanel

Nie_Co_Dziennik - https://www.mpolska24.pl/blog/nie-co-dziennik1111

Zwykły człowiek, jak wszyscy. Motto: Ja informuję, Ty decydujesz. Czytasz tego bloga na własną odpowiedzialność. Skargi i zażalenia nie będą przyjmowane. © Copyright by Nathanel. All rights reserved.

Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.