Ostatnie lata to stale rosnąca popularność leczniczych olejów roślinnych. Nie są to oleje przeznaczone do tradycyjnie pojmowanego zastosowania w kuchni. Nie będziesz zatem na nich smażyć czy dodawać ich znacznych ilości do sałatek. Wystarczy za to spożyć jedną – dwie łyżeczki dziennie takiego oleju, aby doświadczyć jego drogocennego działania. O jakich olejach mowa? Oto kilka najciekawszych odkryć ostatnich lat.
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to wyjątkowy, korzenny smak i ciemno złocista barwa. Jednak to, co najcenniejsze jest niewidoczne dla oczu – to szereg substancji odżywczych o prozdrowotnych właściwościach. Olej z czarnuszki przede wszystkim wyróżnia się niezwykle wysokim potencjałem przeciwzapalnym. Unikatowa kompozycja nienasyconych kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych, witamin oraz antyutleniaczy hamuje procesy zapalne równie skutecznie co aspiryna!
Po olej z czarnuszki mogą sięgnąć zatem osoby cierpiące na alergie, częste infekcje, astmę, stany zapalne przewodu pokarmowego czy reumatoidalne zapalenie stawów. Olej z czarnuszki okazuje się być ponadto bardzo skutecznym antybiotykiem, zwalczającym bakterie odporne na wiele antybiotyków oraz trudną do wyleczenia infekcję Helicobacter pylori.
Olej z czarnuszki przebadany został pod kątem działania antynowotworowego. I co się okazało? Regularne spożywanie tego oleju może uchronić przed rakiem skóry, wątroby, płuc, piersi czy jelita grubego lub spowolnić znacząco rozwój już powstałego nowotworu. A osoby zagrożone chorobami układu sercowo – naczyniowego, czyli z nadwagą, podwyższonym poziomem cholesterolu czy cukrzycą, dzięki olejowi z czarnuszki oddalą od siebie widmo zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych.
Zalecane dzienne spożycie oleju czarnuszki to dwie łyżeczki, stosowane jako dodatek do dań. Nie należy poddawać oleju z czarnuszki obróbce cieplnej oraz wybierać należy tylko olej 100%, nierafinowany.
Olej z czarnuszki to także doskonały kosmetyk, który stosowany może być do pielęgnacji włosów oraz skóry twarzy i ciała. Olej regeneruje skórę i włosy, dogłębnie odżywia i przyspiesza gojenie. Uzupełnia terapię pokrzywki, atopowego zapalenia skóry, egzemy czy trądziku.
Olej z rokitnika
Olej z rokitnika pozyskiwany może być z nasion oraz owoców. Cechuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, witamin i mikroelementów oraz garbników. Występuje w nim ponadto wiele kwasów organicznych oraz aminokwasów. Ten wyróżniający się pomarańczowo- czerwoną barwą oraz lekko owocowym smakiem olej wykazuje szereg korzystnych działań na organizm. Najważniejsze z nich to działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Olej z rokitnika wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz regulujące ciśnienie krwi.
Olej z rokitnika może być stosowany wewnętrznie – wtedy spożywać należy 1 – 2 łyżeczki dziennie. Natomiast zastosowanie zewnętrzne polega na aplikowaniu oleju na zmienione chorobowo obszary skóry: na afty, stany zapalne błon śluzowych czy pochwy, hemoroidy, odleżyny, odparzenia oraz trudno gojące się rany.
Olej z wiesiołka
Olej z nasion wiesiołka to naturalny medykament, którego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość unikatowego kwasu GLA, czyli gamma linolenowego. Ten nienasycony kwas tłuszczowy wywiera niezwykle korzystny wpływ na skórę, dlatego spożywanie oleju z wiesiołka oraz aplikowanie na skórę jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na trądzik, zwłaszcza hormonalny.
Jak każdy olej roślinny, także olej z wiesiołka obniża poziom cholesterolu, wzmacnia serca i naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo (zwłaszcza względem raka piersi). Olej z wiesiołka reguluje ponadto ciśnienie krwi i łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Wspomaga pamięć i koncentrację oraz zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym.
Olej z ostropestu
Ostropest znany jest ze swojego korzystnego oddziaływania na wątrobę. Nie inaczej jest z olejem z ostropestu, który zawiera wysokie stężenia sylimaryny – substancji czynnej wspomagającej regenerację komórek wątroby. Ale to nie wszystko – olej z ostropestu wzmacnia serce, reguluje pracę układu odpornościowego, hamuje krwawienia. Wywiera ponadto korzystny wpływ na skórę, a stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, łagodzi objawy egzemy, łuszczycy czy owrzodzeń.
Olej z ostropestu zwalcza migrenowe bóle głowy, usprawnia wzrok, poprawia trawienie oraz obniża poziom cukru we krwi. Profilaktycznie można spożywać jedną łyżeczkę dziennie, leczniczo – 3 łyżeczki.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl
Odnośnie oleju z wiesiołka, to trzeba dodać, że ułatwia zajście w ciążę. Moja żona stosowała olej z nasion wiesiołka (Gal w zielonym opakowaniu) i po 2 miesiącach zaszła w ciążę. Wcześniej staraliśmy się bezskutecznie pól roku.