Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Koktajle owocowo-warzywne. Sprawdź, dlaczego warto je pić

Koktajle owocowo-warzywne są doskonałym urozmaiceniem zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają nam wielu cennych składników mineralnych i witamin, ale sprawiają też, że odczuwamy przypływ energii i poprawia nam się humor. Przekonaj się, dlaczego należy pić koktajle.

Koktajle owocowo-warzywne. Sprawdź, dlaczego warto je pić
źródło: pixabay.com

Są kolorowe, pyszne i zdrowe. Pomagają w łatwy sposób schudnąć i nawodnić organizm. Ale to nie są ich jedyne zalety. Dlaczego picie koktajli owocowo-warzywnych jest dla nas ważne?

Dostarczają składników odżywczych

Ze względu na właściwości warzyw i owoców, koktajle zrobione z nich także są źródłem wielu witamin, przeciwutleniaczy i fitoskładników.

Przeciwutleniacze to głównie naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu.

Fitoskładniki, w przeciwieństwie do pozostałych składników odżywczych (takich jak białka, tłuszcze, witaminy i minerały), nie są niezbędnym elementem diety. Wspomagają one jednak zdrowie, a przez to, że są zawarte w owocach i warzywach, dzięki koktajlom także możemy dostarczyć ich porcję naszemu organizmowi. Do fitoskładników należą m.in. karotenoidy, flawonoidy i fenole. Najwięcej znajduje się ich w owocach i warzywach w kolorze zielonym lub fioletowym.

Zawierają błonnik

Błonnik ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Korzystnie wpływ na organizm, przyczyniające się m.in. do: mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, czy spowolnienia rozkładu węglowodanów i obniżenia stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo błonnik zmniejsza uczucie głodu i przyczynia się do rozwoju korzystnych bakterii w jelitach. Błonnik występuje przede wszystkim w miąższu produktów roślinnych. Jednak skórka owoców i warzyw także jest w niego bogata. Dokładnie zawiera pektyny, znajdujące się w błonniku.

Nawadniają

Dzięki wodzie zawartej w owocach, koktajle zapewniają nam odpowiednie nawodnienie organizmu. Niektórzy nie lubią pić samej wody, a przez to, do takich napojów często ją dodajemy, w ten sposób możemy nieco oszukać nasz organizm i zapewnić mu dodatkową porcję płynu.

Wspomagają odchudzanie

Koktajle są niezastąpione w dietach odchudzających. Dzięki zawartości błonnika, pomagają zrzucić zbędne kilogramy, dostarczając przy tym wielu składników odżywczych. Taki napój może być doskonały na śniadanie lub kolację. Jest pyszny, a do tego zdrowy. To właśnie dzięki temu koktajle są też doskonałym urozmaiceniem zbilansowanej diety.

Neutralizują toksyny

Jedzenie owoców i warzyw oraz picie zrobionych z nich koktajli nie tylko pomaga nam uzyskać idealną sylwetkę, ale także pozbyć się toksyn z organizmu. Najlepsze działanie mają sezonowe warzywa, takie jak buraki, seler, czy marchew. Najlepiej jeść je na surowo, bo gotowanie zabija witaminy i enzymy, które pomagają neutralizować toksyny w naturalny sposób.

Dodatkowo po wypiciu kolorowego koktajlu odczuwamy przypływ energii i poprawia nam się humor. Jest to ważne, szczególnie w trakcie jesieni i zimy, kiedy często zdarza się, że jesteśmy senni, mniej skoncentrowani i mamy gorsze samopoczucie.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.