Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Tłuste jest Zdrowe. Medycy przyznają, że błądzili

Już Abel składał Bogu ofiarę ze swej trzody i z ich tłuszczu. Tłuszcz był od zawsze wartościowy. Tłuszcz z mięsa i masło poprawia nam prawie każdy aspekt zdrowia, zmniejszając obwód talii, utrzymując czyste tętnice. Od 50 lat medycyna się myliła.

Tłuste jest Zdrowe. Medycy przyznają, że błądzili
źródło: dieta, tłuszcz
Od ponad pół wieku przemądrzali dietetycy, lekarze, naukowcy medyczni wmawiali wszystkim, że tłuszcz w pożywieniu jest wrogiem numer jeden – główną przyczyną otyłości i chorób serca.

Wydaje się, że te mądrości zostały „wyleczone”. Były nie tylko mylne. Jest zupełnie odwrotnie.

Badania przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia USA wykazują, że dieta redukująca węglowodany na rzecz tłuszczu - w tym tłuszczów nasyconych znajdując się w mięsie i w maśle - poprawia prawie każdy wskaźnik zdrowia, znacznie bardziej niż diety o niskiej zawartości tłuszczu, które zalecano nam już od paru pokoleń.
"Naukowy establishment medyczny bardzo się myli" - mówi kardiolog Dennis Goodman, dyrektor Integrative Medicine w Nowym Jorku  "Dotychczasowy system dogmatów był błędny."

W badaniach przeciwstawiano schematyczną dietę ograniczającą tłuszcz, zalecaną przez lobby zwalczania cholesterolu, diecie opartej na wysokiej zawartości tłuszczu i o niskiej zawartości węglowodanów.

"Obie grupy korzystały z węglowodanów znajdujących się w zielonych, liściastych warzywach, zawierających wysokie stężenia składników odżywczych i błonnika powodujących, że zawsze, na bieżąco, jesteś syty" - mówi Lydia Bazanno, prowadząca badania. "Obie grupy miały trzymać się z dala od kwasów tłuszczowych (saturated fat). Grupa powstrzymująca się od spożycia tłuszczu mogła w dalszym ciągu jeść węglowodany, w tym chleb i zboża, zachowując spożycie tłuszczów nasyconych – zwykle zawartych w produktach pochodzenia zwierzęcego - poniżej 7 procent całkowitej ilości spożywanych kalorii.

kale

Rok później okazało się, że grupa na pełnotłustej nisko węglowodanowej diecie straciła na wadze trzy razy więcej – 6 kg w porównaniu z 2 kg – a utrata masy ciała pochodziła z tkanki tłuszczowej. Grupa o diecie nisko tłuszczowej straciła na wadze poprzez ubytek mięśni. Bardziej przekonujące były wyniki badań krwi, stosowane do pomiaru ryzyka chorób serca i cukrzycy. Grupa o wysokiej zawartości tłuszczu w diecie mimo jedzenia prawie dwa razy tyle tłuszczów nasyconych miała także większą poprawę w zawartości cholesterolu LDL,  cholesterolu HDL i trójglicerydów.
Tłusty schaboszczak jest zdrowszy od makaronu i kluchów - to fakt. Nasz organizm nie wytwarza  kalorii z tłuszczu, białka i węglowodanów w ten sam sposób. "Gdy jemy węglowodany, we krwi są one przetwarzane na cukier, nawet te z pełnego ziarna, choć w mniejszym stopniu" - mówi Jeff Volek, naukowiec z Ohio State University. Organizm reaguje korzystając z hormonu insuliny, a ta przetwarza nadwyżkę cukru we krwi na kwasy tłuszczowe składowane w tkance tłuszczowej wokół naszych bioder i brzuszka .
Następnie poziom cukru we krwi spada i tkanka tłuszczowa uwalnia kwasy tłuszczowe jako paliwo do spalania. Ale wysoko węglowodanowa dieta utrzymuje poziom tak wysoki, że te kwasy tłuszczowe nie są uwalniane, mówi Volek. Organizm nadal transportuje cukier do komórek tkanki tłuszczowej, przybywa kilogramów, których nigdy nie zdążamy spalić.

Tymczasem tłuszcz w diecie jest tylko makroskładnikiem, który nie ma wpływu na insulinę lub poziom cukru we krwi. "To oznacza, że to prawdopodobnie nadmierna ilość węglowodanów, nie tłuszczu, powoduje uczucie głodu" - dodaje. Niskowęglowodanowa  dieta przerywa to błędne koło, utrzymując poziom insuliny wystarczająco niski, aby zmusić organizm do spalania tłuszczu.

Ale czy zbyt dużo tłuszczów nasyconych jest złem dla serca? "Dowody, że tak jest upadły" - mówi dr Eric Westman, lekarz bariatra. To prawda, że tłuszcze nasycone mogą podnieść poziom cholesterolu. Ale, jak wiemy, jest dobry cholesterol i zły cholesterol. I okazuje się, że dieta bogata w tłuszcze nasycone zwiększa ilość dobrego i zmniejsza ten ostatni. Węglowodany, z drugiej strony, robią to dokładnie odwrotnie.

yogurt


Dieta wysokotłuszczowa zeszła do podziemi, gdyż w latach pięćdziesiątych siłą wprowadzono do świadomości ludzi przesąd, wg którego traktowano organizm ludzki jako matematyczną maszynę liczącą kalorie. "Tłuszcz ma więcej kalorii na gram niż węglowodany i białko, tak więc tłuszcz musi zrobić z ciebie grubasa. To był naiwny, ale popularny pogląd o fizjologii człowieka."

Drugim przesądem dyskryminującym tłuszcze było oskarżenie o zatykanie tętnic. Kulminacja nastąpiła w latach 70, gdy oparto się na luźnej korelacji między spożyciem tłuszczu, całkowitym  poziomem cholesterolu i chorobami serca. Ale przecież to, że dwie rzeczy występują razem, nie oznacza, że jeden problem powoduje drugi. Ale histeria antylipidowa stała się tak popularna, że "przez 20 lat nie było żadnych pieniędzy na finansowanie badań naukowych nad czymkolwiek innym niż diety niskokaloryczne i o niskiej zawartości tłuszczu".


Teraz Amerykańskie Towarzystwo Chorób Serca przyznaje, że rafinowane węglowodany, jak mąki i cukier, zagrażają  nie tylko talii, ale i zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Jeszcze zalecają utrzymanie tłuszczów nasyconych poniżej 6% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie albo połowę spożycia diety nisko węglowodanowej. Na razie nie posiadają wystarczającej ilości badań klinicznych potwierdzających, że tłuszcze nasycone są bezpieczne. Brak również "twardych dowodów" że niskowęglowodanowa dieta prowadzi do zawału serca, udaru mózgu lub zgonu. Nikt  też nie może powiedzieć ze 100% pewnością, że dieta wysokotłuszczowa sprawi, że będziesz żyć dłużej. Pewnie dlatego tak niewielu lekarzy ją poleca.

images?q=tbn:ANd9GcRz6wHuxi_4OVSVT_tI6Hy               images?q=tbn:ANd9GcS_DVsSSYkB5G4OqfUCMRE

images?q=tbn:ANd9GcSly3jNJ6qXWC1XatTb-sq          images?q=tbn:ANd9GcRjmdLoLDvAxgpAU0jPkC3

Na takim jedzeniu przeżyli nasi pradziadowie i lekarzy raczej nie widywali, to i nam nie zaszkodzi.

Aha! Szczepionek też nie znali, a domowa "siwucha" przewyższała antybiotyk.

6ee07457c3829705b426eb333ad05aaf,0,0.png

Data:
Tagi: #dieta #tłuszcz

Nathanel

Nie_Co_Dziennik - https://www.mpolska24.pl/blog/nie-co-dziennik1111

Zwykły człowiek, jak wszyscy. Motto: Ja informuję, Ty decydujesz. Czytasz tego bloga na własną odpowiedzialność. Skargi i zażalenia nie będą przyjmowane. © Copyright by Nathanel. All rights reserved.

Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.